Confirmarea focarului de pestă porcină în Giurgiu a mobilizat autoritățile teleormănene: plan de măsuri suplimentare adoptat în ședința Comitetului pentru Situații de Urgență

Confirmarea focarului de pestă porcină africană în localitatea Călugăreni din județul Giurgiu a mobilizat autoritățile de la nivelul județului Teleorman, un plan de măsuri privind prevenirea extinderii virusului în județ fiind aprobat în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de luni, 10 septembrie.

Directorul DSVSA Teleorman, Iulian Ianculescu, a precizat că, deocamdată, la nivelul județului Teleorman toate probele provenite atât de la porcii domestici, cât și de la cei mistreți au infirmat suspiciunile privind exitența pestei porcine, dar că existența unui focar atât de aproape de Teleorman este de natură să mobilizeze autoritățile și impune măsuri suplimentare pentru împiedicarea răspândirii viruslui.

“În acest moment nu avem pestă porcină africană în Teleorman. Toate probele trimise către IDSA – Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de suspiciune de la porcii morți domestici sau mistreți sunt negative. Așa cum ați văzut în ultimele zile în presă și așa cum am mai spus și eu, situația la nivel național se înrăutățește. Avem diagnosticat și confirmat al 12-lea focar de pestă porcină africană în județul Giurgiu, iar acesta este și motivul pentru care ne-am întâlnit astăzi. Focarul este într-un județ vecin, chiar în mijlocul județului Giurgiu, într-o gospodărie ce aparține unor cetățeni în vârstă și care este într-o stare dezastruoasă, cu tot felul de bălării, într-o exploatație neînregistrată în baza națională de date. Ce este cert în acest caz este faptul că în momentul în care au început să moară porcii, numărul acestora era de aproximativ 40. În momentul în care echipa DSV a ajuns la fața locului, în exploatație nu mai erau decât cadavrele a opt purcei de aproximativ 30 de kg. (..) Declarațiile proprietarilor au fost contradictorii, ca urmare s-a sesizat Parchetul și au început cercetările pentru că oamenii au spus că i-au îngropat pe ceilalți 32 de porci, nu se știe ce greutate au avut, ei au mai declarat că au cumpărat furaj de la un târg din Călugăreni și că au introdus în exploatație și o scroafă, tot de acolo din Călugăreni… spusele lor nu se pot verifica, deocamdată, pentru că nu confirmă nimeni spusele celor doi”, a precizat directorul DSVSA Teleorman.

Totodată, a mai precizat Iulian Ianculescu, virusul nu se transmite la om, însă ucide atât porcii domestici, cât și pe cei mistreți în proporție de 100%, iar faptul că nu poate fi conceput un vaccin care să combată pesta porcină africană conduce la imposibilitatea eradicării bolii, măsurile luate de autorități putând diminua numai riscul de răspândire.

“Cert este că virusul nu se transmite la om, omoară porcul domestic și mistrețul în procent de 100% și mai știm că virusul nu produce anticopri la organismul pe care îl îmbolnăvește, ceea ce înseamnă că nu se poate concepe un vaccin, așadar boala nu are tratament. Singurele măsuri ce pot fi luate de autorități sunt acelea ce pot conduce la diminuarea riscului de răspândire, în niciun caz de eliminare a bolii”, a mai precizat Iulian Ianculescu, directorul DSVSA Teleorman.

Echipe mixte ale IPJ și DSVSA vor face verificări în târgurile de animale și în jurul acestora

Începând de luni, 10 septembrie, au fost intensificate controlalele efectuate în trafic de echipajele IPJ Teleorman, vizate fiind, în special, șoselele care fac legătura cu județul Giurgiu, potrivit planului de măsuri adoptat de autoritățile județene.

De asemenea, tot începând de luni, 10 septembrie, echipe mixte ale IPJ și DSVSA vor efectua controale în târgurile de animale și în jurul acestora, în zilele în care au loc târguri.

O altă măsură luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență constă în efectuarea de inspecții în exploatații (cel puțin 50 de gospodării din fiecare localitate) de către medicii veterinari, prin care să se realizeze conștientizarea populației în ceea ce privește evoluția bolii, circulația animalelor și informarea urgentă către medicii veterinari a tuturor suspiciunilor, cazuri de boală ori mortalitate la animale.

Totodată, autoritățile teleormănene au luat măsura instituirii de filtre permanente pe cele nouă puncte de intrare spre județul Giurgiu, precum și interzicerea accesului transportului de animale vii (în special porci) prin punctele de trecere a frontierei și intensificarea activităților de patrulare pe raza localităților de la granița cu județul Giurgiu. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code