Politic

Comunicat de presă / PNL, Cîțu și Popescu liberalizează piața frigului! Jumătate dintre români sunt consumatori vulnerabili!

Peste 50% din totalul de 8.700.000 consumatori casnici din România pot fi încadrați în categoria consumatorilor vulnerabili, având un consum mediu de 55 kWh/lună. Avem date oficiale de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, prezentate în baza raportărilor transmise de către furnizorii de energie.

Este evident că, în situația dată, liberalizarea pieței de energie electrică se produce în absența unei legi care să stabilească măsuri de protecție socială pentru consumatorii vulnerabili. Este o dovadă de incompetență din partea Guvernului actual, care face liberalizare pe repede-înainte, lăsând jumătate dintre români fără protecție în fața creșterilor substanțiale de prețuri la energie și bătându-și joc inclusiv de Uniunea Europeană.

Asistăm la neputința și lipsa de profesionalism a miniștrilor din Cabinetul Cîțu. Ieri, ministrul Virgil Popescu a făcut promisiuni românilor, că după 15 ianuarie Guvernul se va ocupa de liberalizare dacă ANRE nu poate să o facă și că va rezolva și problema sprijinului pentru consumatorii vulnerabili. Dar tot ministrul recunoaște, cu o sinceritate de îngheață caloriferele, că nu a văzut proiectul de lege pregătit de Comitetul interguvernamental în fosta guvernare când era tot ministru, al Economiei. Și Raluca Turcanu, colega de la Ministerul Muncii, vine cu asigurări că se va finaliza proiectul de lege, deși nu se știe când!

Între timp, scandalul liberalizării pieței de energie electrică se amplifică, oamenii sunt din ce în ce mai nedumeriți și nu știu ce să facă să se asigure că-și pot plăti facturile la utilități. Guvernul tărăgănează legea care trebuie să asigure protecție la jumătate dintre românii care se încadrează la consumatori vulnerabili.

Conform unui sondaj Eurostat din 2018, între 12% și 16% dintre români nu-și permit deloc încălzirea locuinței. În total, conform ANRE, 50% pot fi încadrați în categoria consumatorilor vulnerabili. Nu cetățenii sunt preocuparea actualul guvern, ci mai degrabă cum să scoată vinovat de eșecul liberalizării reglementatorul și să schimbe rapid conducerea acestei instituții!

Dincolo de jocurile politice, Cabinetul Cîțu trebuie să aprobe de urgență actul normativ privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie și astfel să sprijine toți românii afectați de creșterile de prețuri! Nu mai este timp de promisiuni, iar fostul ministru Popescu și actualul ministru…același Popescu, trebuia să își facă temele cu mult timp în urmă.

7 ianuarie 2021

Mădălin BORȘ – vicepreședinte PSD TELEORMAN

2 Comments

 1. Bâh! Du-te și ascunde-te! Vai de capul tău! Îl ții doar sa nu-ți plouă în gât. Ai prins tupeu?
  Anularea OUG 1/2020 a aruncat in aer țara!
  PSD& sateliții au votat împotriva cetățenilor:
  OUG 1/2020 nu făcea decât să corecteze nişte efecte dezastruoase pentru economie pe care OUG 114, dată de guvernul PSD, le-a produs.
  Parlamentarii PSD& sateliții au votat in data de 11.02.2020, pentru:
  1. reintroducerea supra-accizei la combustibil
  2. eliminarea de pe piaţa românească a companiilor de rideshareing.
  3. majorarea preţului la gaze naturale, pentru că prin efectele OG 114 toţi producătorii de gaz natural autohtoni, plus investitorii strategici, au fost dezavantajaţi.
  4. majorarea prețului la energie- taxare suplimentara
  5. măsuri de restrângere a sectorului de administrare a pensiilor private (Pilon 2) – cerința minima de capital nejustificată
  6. plafonarea comisioanelor de administrare sau obligativitatea utilizarii resurselor pentru investiții in proiecte neproductive ale statului.
  OUG 114 a fost una dintre cele mai nocive inițiative legislative din ultimii 30 de ani.
  A fost dată peste noapte, conține peste 90 de articole fără legatură între ele- 90 de ordonanțe de urgentă, intr-un singur document.

 2. Observator

  PSD a respins in parlament ordonanța de urgență 1/2020 adoptată de guvenrul Orban, prin care erau anulate principalele prevederi considerate nocive din celebra OUG 114/2018, inițiată de Liviu Dragnea, Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici ” celebra ordonanța a lăcomiei” .
  Mai ușor cu pianul pe scări, nea Madaline!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.