Social

Comuna Gratia primește finanțare nerambursabilă pentru echipamente IT necesare învățământului online

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat, recent, lista celor 515 proiecte, care vor primi finanțări suplimentare pentru tablete și echipamente IT necesare învățământului online, prin intermediul Programului Operațional Competitivitate, din 120 de comune și orașe, printre care se află și comuna Gratia din județul Teleorman. În comuna teleormăneană, de finanțarea nerambursabilă va  beneficia Școala Gimnazială Gratia, informație confirmată și de directorul unității de învățământ, Daniel Monea.

“În comuna Gratia, Școala Gimnazială Gratia este frecventată de 166 de elevi. Pentru 23 dintre aceștia, s-au depus la Inspectoratul Școlar Județean Teleorman solicitări pentru furnizarea de tablete prin Programul Național ‘Școala de acasă’. Pentru restul de elevi, în număr de 143, se instrumentează prezentul proiect.

Un aspect foarte important de menționat este că 106 dintre cei 143 de elevi fac parte din categorii vulnerabile, neavând posibilitatea achiziționării unui echipament IT cu conexiune la internet, fiind astfel în imposibilitatea de a lua parte la activitățile didactice desfășurate online”, justifică Ion Florea, primarul comunei Gratia, motivul depunerii cererii de finanțare.

Mai mult, acesta menționează că finanțarea nerambursabilă este de 346,887.00 lei, iar procentul de cofinanțare din valoarea eligibilă a proiectului este de 2% și poate fi susținut din Bugetul Local pe perioada de implementare, alocând, mai apoi, sume pentru Școala Gimnazială Gratia pentru “susținerea cheltuielilor legate de mentenanță și service post garanție și post implementare proiect”.

Achiziționarea echipamentelor din domeniul tehnologiei

Astfel, proiectul “Echipamente din domeniul tehnologiei – IT mobile, respectiv tablete, echipamente și dispozitive necesare activității didactice pentru elevii şi cadrele didactice din învățământul preuniversitar, comuna Gratia, județul Teleorman” constă în achiziționarea de 143 de tablete cu internet inclus pe o perioadă de 24 de luni, dar și 9 laptopuri, 9 camere web și 9 table interactive pentru dotarea a 9 săli de clasă din incinta Școlii Gimnaziale Gratia.

Această investiție, precizează Ion Florea, are scopul ca “orele de pregătire din timpul activităților didactice să se poată desfășura online, pentru a evita contactul direct al elevilor cu profesorii şi cu ceilalţi elevi, precum şi pentru a preveni riscul de infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2”.

Obiectivele specifice și generale ale proiectului

Prevenirea abandonului școlar este unul dintre obiectivele specifice ale proiectului, deoarece pentru 106 elevi, dintre care 42 de elevi din ciclul gimnazial și 64 de elevi din ciclul primar, este imposibilă achiziționarea echipamentelor necesare pentru participarea la procesul de învățare online, având în vedere situația defavorizată în care aceștia se găsesc.

De asemenea, ca obiective principale, Ion Florea transmite că proiectul “va crea un mediu integrat pentru a răspunde nevoilor specifice utilizării susținute și coerente a comunicației multi-media ca resursă critică pentru procesul educațional modern și, astfel, se vor pune bazele unor modele de învățământ mai flexible, care vor facilita procesul de învățare”.

Mai mult, din informațiile oferite de acesta, reiese că proiectul va crea oportunități de învățare pe termen lung și va contribui la digitalizarea sistemului educațional atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice, aceste instrumente susținând procesul de învățare și facilitând incluziunea digitală.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.