Comisia de muncă a dat aviz favorabil pentru majorarea tichetelor de masă/ Violeta Răduț: “Valoarea actuală a tichetului nu acoperă o masă de prânz”

Valoarea tichetelor de masă ar putea fi majorată la 20 de lei, de la 15,18 lei, cât este acum, dacă un proiect de lege inițiat de cinci aleși PSD, printre care și deputatul de Teleorman Violeta Răduț, va fi aprobat de Parlament. Proiectul a fost adoptat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, iar miercuri, 27 noiembrie, inițiativa legislativă a primit aviz favorabil și de la Comisia de muncă din Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

“Majorarea tichetelor de masă de la 15,18 la 20 de lei este un demers necesar, întrucât valoarea actuală nu reușește să acopere o masă de prânz. Am dat aviz favorabil pentru proiectul de lege, în ședința de ieri (n.r. miercuri, 27 noiembrie) a Comisiei de muncă, urmând ca inițiativa să meargă la votul final din plen”, a precizat deputatul PSD de Teleorman Violeta Răduț, secretar al Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.

Inițiatorii proiectului legislativ au propus modificarea Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, care presupune majorarea valorii tichetului de masă. Pentru a putea intra în vigoare, propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, urmând să intre la votul final în Camera Deputaților, care este și for decizional, apoi publicată în Monitorul Oficial.

În cazul în care proiectul legislativ va fi aprobat, valoarea maximă a tichetului de masă va ajunge la 20 de lei, față de 15,18 lei cât este în prezent. Cu toate acestea, trebuie menționat că valoarea nominală stabilită prin lege a tichetelor este una maximală, ceea ce înseamnă că este opțională și că angajatorul poate alege să ofere pe tichetul de masă valoarea maximală sau una mai mică.

Deputatul Violeta Răduț argumentează demersul prin faptul că tichetul pe care îl primesc acum angajații nu are o valoare suficientă pentru a putea acoperi costurile unei mese și era nevoie de o actualizare în acest sens.

De asemenea, un alt motiv pentru care cei care au inițiat acest proiect legislativ au propus modificarea este faptul că valoarea de aproximativ 3 euro a tichetului de masă din România este una dintre cele mai mici din Europa, unde valorile tichetelor sunt cuprinse între 6 și 11 euro.

Tichetele de masă sunt bilete de valoare acordate lunar angajaților, ca o alocație individuală pentru hrană. Acestea pot fi folosite numai la achitarea mesei sau la achiziționarea produselor alimentare.

Leave a Comment

*

code