Social

Codul Rutier, modificat din nou

Codul Rutier a fost modificat prin Ordonanţa nr. 21/2014, iar noile reglementări vor intra în vigoare la sfârşitul acestei luni. Noul Cod Rutier a fost publicat în Monitorul Oficial vineri, 29 august, şi va intra în vigoare după 30 de zile, la sfârşitul lunii septembrie.

Modificările aduse Codului Rutier lămuresc situaţiile în care persoanele cu domiciliul sau reşedinţa în România ori cele care dovedesc că se află la studii în România pot obţine un permis de conducere, dar şi condiţiile în care pot fi conduse pe drumurile publice tractoarele agricole sau forestiere. Posesorii unui permis de categorie B vor putea să conducă, pe drumurile publice, tractoare cu masa maximă de 3,5 tone. De asemenea, la nivelul primăriilor trebuie înregistrate şi mopedele, troleibuzele şi tractoarele agricole sau forestiere, inclusiv remorcile destinate a fi tractate de acestea.

 

Transportul copiilor, numai în scaune speciale sau cu centura de siguranţă

 

Dacă până acum Codul Rutier obliga şoferii şi pasagerii să poarte centurile de siguranţă, noile reglementărti stipulează că “şoferii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligaţia legală de a le purta în timpul circulaţiei pe drumurile publice“ şi au obligaţia “să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranţă sau sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate”. Un alt alineat prevede că şoferilor le este interzis să transporte copii în vârstă de până la trei ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, cu excepţia celor destinate transportului public de persoane, precum şi a taxiurilor. Copiii cu vârsta de peste trei ani, care au o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă. Este vorba despre scaune speciale prevazute cu sisteme de siguranţă.

Şoferii care nu se asigură că minorii poartă centuri de siguranţă sau că sunt transportaţi în scaune pentru copii omologate pot fi sancţionaţi cu patru-cinci puncte amendă (360 sau 450 de lei), plus trei puncte de penalizare. Aceeaşi sancţiune este prevăzută şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehiculele care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă. Pentru pasagerii care nu poartă centurile de siguranţă amenda rămâne între 180 şi 270 de lei.

 

Se pot recolta probe de sânge şi în ambulanţă

 

Altă modificare vizează condiţiile în care şoferilor le pot fi recoltate probe de sânge pentru stabilirea alcoolemiei. Dacă în prezent acest lucru se poate face numai la un spital sau la instituţiile medico-legale, după ce va intra în vigoare ordonanţa care modifică Codul Rutier şoferilor li se poate lua sânge şi într-o ambulanţă.

Ca şi până acum, recoltarea mostrelor biologice se face numai în prezenţa unui poliţist rutier, însă potrivit noilor reglementări acest lucru se va putea face şi în ambulanţele Serviciului de Ambulanţă sau SMURD, iar medicul sau asistentul medical “poate recolta mostre biologice în măsura în care prin aceasta nu se afectează acordarea asistenţei medicale de urgenţă sau de prim ajutor, precum şi în situaţia în care persoana implicată într-un accident de circulaţie refuză transportul de urgenţă la o unitate sanitară sau starea sa de sănătate nu impune acest transport“. Transportul mostrelor biologice va fi făcut de poliţiştii de la Rutieră. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.