Social

CNAS a declanşat o operaţiune de control operativ pentru verificarea condiţiilor de utilizare a cardului de sănătate

În urma sesizărilor primite la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), a fost declanşată o operaţiune de control operativ a echipelor din cadrul Direcţiei Generale de Monitorizare, Control şi Antifraudă, pentru verificarea condiţiilor de utilizare a cardului de sănătate, se arată într-un comunicat al CNAS.

De asemenea, se verifică respectarea dispoziţiilor legale referitoare la modul de acordare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Controalele au fost efectuate la medici de familie şi medici specialişti.

“În urma acestor controale s-a constatat că, la două dintre cabinetele medicale controlate, asiguraţii se aflau în sala de aşteptare, iar cardurile acestora se aflau în cabinetul medicului. Un medic de familie avea afişat mesajul că nu acordă consultaţii medicale decât în baza cardului de sănătate. Cu toate acestea, echipele de control nu au constatat situaţii în care pacienţilor le-au fost refuzate servicii medicale pe motiv că nu prezintă cardul de sănătate. De asemenea, s-a constatat prezenţa unui număr de asiguraţi care solicita activarea cardului de sănătate, fără a avea nevoie de un serviciu medical”, se arată în comunicatul CNAS. La nivelul judeţului Teleorman astfel de situaţii nu au fost întâlnite, toţi asiguraţii care s-au prezentat la medici au primit servicii medicale, chiar dacă nu au avut cardul asupra lor.

În baza unui Ordin emis de preşedintele CNAS, se vor desfăşura în perioada următoare controale la nivel naţional la furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări, în special în urma sesizărilor primite de la pacienţi, mai spun reprezentanţii Casei.

“Vom aplica sancţiuni tuturor acelor furnizori care refuză dreptul la servicii medicale unei persoane asigurate. Principala noastră preocupare în acest moment este ca pacienţii să beneficieze de servicii atunci când au nevoie de ele”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Asiguraţii care nu au primit cardul de sănătate se vor prezenta la medic fără alte documente doveditoare. Furnizorul are obligaţia de a verifica în sistem calitatea de asigurat a pacientului din cabinetul său. În cazul în care asiguratului nu îi este acordat serviciul medical pentru că nu se prezintă cu cardul de sănătate, acesta trebuie să sesizeze casa de asigurări în evidenţă căreia se află sau să sune la numărul de telefon inscripţionat pe cardul de sănătate.

Conform reglementărilor în vigoare, furnizorii de servicii medicale au obligaţia de a le acorda servicii medicale şi asiguraţilor care nu au primit cardul. (C.P.)

One Comment

  1. popescu gh

    care reglementari?reglementarea nu spunea ca dupa 1 mai serv medicale se acorda numai celor cu card;daca ii ia DNA-ulca aufurnizat serv med fara card?;tara lui Papura -voda…..

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.