Social

Cinematograful 3 D, la un pas de concretizare

Carmen Dumitrescu

O mare parte a tinerilor din Alexandria se plâng de faptul că nu au unde să-şi petreacă timpul liber într-un mod plăcut şi, eventual, constructiv. Lipsa unui cinematograf şi a unui teatru este resimţită de ani de zile ca un stigmat de generaţia tânără a oraşului, acesta fiind şi motivul pentru care autoritatea locală încearcă să remedieze situaţia cât mai repede posibil. În cadrul celei mai recente şedinţe a Consiliului local Alexandria, consilierii locali au aprobat documentaţia tehnico-economică pentru obiectivul de investiţii “Amenajare sala mică a Casei de Cultură a Municipiului Alexandria pentru cinematograf cu proiecţie 3D”.

Construită la începutul anilor 1970, Casa de Cultură a municipiului Alexandria a închiriat de-a lungul vremii spaţii pentru birouri, depozite, clubul pensionarilor, etc. Imobilul este o construcţie cu forma neregulată în plan şi un regim de înălţime S+P+E1+E2 parţial. Autorităţile administraţiei publice locale şi-au propus să vină în sprijinul nevoii de culturalizare şi de petrecere a timpului liber a alexăndrenilor şi mai ales a tinerilor prin amenajarea de spaţii corespunzătoare. Astfel, sala mică a imobilului a fost utilizată ca sală multifuncţională destinată organizării diverselor activităţi cu caracter socio-cultural şi în prezent ea este neutilizată. Pentru a remedia situaţia, se impune întocmirea documentaţiei tehnico-economice pentru amenajarea acestei săli, în vederea înfiinţării unui cinematograf cu proiecţie 3D. Ca atare, prin proiectul de hotărâre se propune instalarea unui proiector în interiorul sălii de cinematograf, într-o cabină tehnică închisă, vizitabilă pentru mentenanţă printr-o uşă rabatabilă, situată în partea superioară a unuia dintre pereţii laterali ai cabinei, la care se poate ajunge prin intermediul unei scări metalice mobile.

O parte din echipamentele tehnice de sunet, echipamentele de comandă a proiecţiei, precum şi echipamentele tehnice de control aferente funcţionării sălii, se vor amplasa în două spaţii tehnice închise, poziţionate pe pereţii laterali ai sălii. În această situaţie, se pot obţine 80 de locuri pentru cinema.

Potrivit proiectului, valoarea totală a investiţiei este de 744,56 mii lei, din care construcţiile montaj reprezintă 305.81 mii lei. Finanţarea se va face din bugetul local al municipiului Alexandria, programe de finanţare guvernamentale şi FEDR.

Prin înfiinţarea cinematografului cu proiecţie 3D nu înseamnă că municipalitatea nu va mai face eforturi pentru reabilitarea cinematografului mare, însă se pare că până la finalizarea respectivei investiţii va dura ceva mai mult, eforturile în cazul reabilitării clădirii fiind mai mari şi solicitând mai mult timp. Potrivit primarului Victor Drăguşin, biletele la film vor avea un preţ accesibil, pentru că municipalitatea nu-şi propune să-şi amortizeze investiţia într-un interval de timp foarte scurt.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.