Eveniment

CinEd România organizează trei proiecţii pentru elevi, la Cinema Alexandria

Monica DUMITRESCU

CinEd România va organiza în Alexandria, având sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman şi al primăriei municipiului, trei proiecţii pentru elevii de gimnaziu şi liceu, în perioada 2 – 9 aprilie. Toate proiecţiile vor avea loc la Cinema Alexandria, în intervalul orar 13.00 – 16.00, şi vor fi urmate de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu critici de film.

Organizatorii aduc la Alexandria două filme: Pierrot Le Fou / Pierrot Nebunul (Franţa, 1965) în regia lui Jean-Luc Godard, pe 2 şi 9 aprilie, şi Uma Pedra no Bolso / Un sâmbure de îndoială (Portugalia, 1988) semnat de Joaquim Pinto, pe 8 aprilie. La fiecare proiecţie sunt aşteptaţi peste 70 de elevi.

“Primul film îl are în centrul acţiunii pe Ferdinand Griffon – zis şi Pierrot Nebunul – un tată şi soţ care descoperă, după o dezolantă serată mondenă la socrii săi, că femeia angajată ca baby-sitter e fosta sa iubită, Marianne Renoir. După o noapte petrecută împreună, cei doi hotărăsc să plece spre sudul Franţei, într-o călătorie deloc banală, din care nu lipsesc traficul de arme, comploturile politice, urmăririle, dar nici pauzele bucolice. Filmul, unul din cele 10 lungmetraje ale catalogului CinEd 2017, este destinat elevilor de liceu. Discuţiile de după proiecţie vor fi coordonate de criticii de film Gabriela Filippi (2 aprilie) şi Oana Ghera (9 aprilie).

Proiecţia din 8 aprilie este dedicată elevilor din ciclul gimnazial şi spune povestea lui Miguel, un băiat de 12 ani, pedepsit pentru lipsa de interes cu care tratează şcoala:  trebuie să rămână la pensiunea mătuşii sale pe durata întregii vacanţe. După câteva zile de plictiseală, începe să se împrietenească cu ceilalţi locuitori şi vizitatori regulaţi ai pensiunii, precum servitoarea Luisa sau João, pescarul. Dar sosirea doctorului Fernando tulbură viaţa liniştită a locului şi îl face pe Miguel să-şi schimbe perspectiva asupra lucrurilor. Elevii vor putea discuta despre mesajele şi concluziile producţiei portugheze cu criticul de film Oana Ghera”, se arată într-un comunicat transmis de organizatori.

La proiecţiile din Alexandria sunt aşteptaţi elevi ai claselor IX – XII din Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat”, Colegiul Naţional “Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul Naţional “Al. D. Ghica” şi Liceul Teoretic “Constantin Noica”, respectiv elevi din clasele V – VIII de la Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare”.

În luna februarie circa 40 de profesori din judeţul Teleorman au participat la formarea organizată de Societatea Culturală NexT, în parteneriat cu Asociaţia T.E.T. Alexandria.

Programul CinEd îşi propune ca un număr tot mai mare de copii şi tineri din Europa să aibă acces la filmele din catalogul propus, în şcoli şi în afara lor, astfel încât aceştia să poată deveni spectatori activi, cu viziuni critice şi un orizont cultural mai larg, nu doar cel propus de blockbuster-urile atât de la îndemână.

Filmele şi dosarele pedagogice aferente vor fi online şi vor putea fi accesate gratuit de oricine se înscrie pe platforma CinEd. Activităţile CinEd din Alexandria coordonate de Societatea Culturală NexT se desfăşoară în parteneriat cu Asociaţia T.E.T. Alexandria, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman şi al Primăriei Municipiului Alexandria. CinEd este un proiect iniţiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT (pentru nivelul gimnazial şi liceal) şi de Asociaţia Culturală Macondo (pentru nivelul primar). CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/Media al Uniunii Europene.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.