Politic

Cine am fost şi ce am ajuns! – Timotei Stuparu, “Nemuritorul” politicii teleormănene

Carmen Dumitrescu

Pentru unii, drumul în politică e scurt şi are sens doar atâta vreme cât oferă beneficii imediate şi semnificative. Pentru alţii, însă, politica devine o meserie pe care aleg să o practice din pasiune şi dintr-un imbold interior, care are de-a face cu voinţa de putere şi dorinţa de glorie şi popularitate. Timotei Stuparu face parte din cea de-a doua categorie de oameni politici şi putem constata, pe bună dreptate, că Stuparu şi-a tratat mereu pasiunea pentru politică ca pe o profesie, de care nu se poate despărţi, indiferent de circumstanţe.

Ca orice politician, Stuparu are puncte forţe şi puncte vulnerabile şi, dacă aruncăm o privire de ansamblu asupra carierei sale, putem spune că este genul de om politic care preponderent vorbeşte. Şi când vine vorba de discurs public, nu există nimeni în politica autohtonă capabil să-i depăşească nivelul. Dar în lunga sa carieră, despre succese cu adevărat concrete nu s-a vorbit foarte mult şi nici nu putem identifica vreun domeniu de activitate în care Stuparu a excelat prin fapte. Şi-a păstrat tot timpul un gen de cumpătare în tot ce a făcut şi a încercat ca, prin demersurile sale, să nu supere, să nu deranjeze şi să nu dea apă la moară răuvoitorilor.

În materie de evoluţie profesională şi academică, sunt destul elemente interesante în biografia lui Stuparu care ar putea fi revelatoare pentru caracterul şi atitudinea acestui “Nemuritor” al politicii teleormănene. Astfel, Stuparu şi-a început pregătirea la Institutul Pedagogic, după care a urmat cursurile Facultăţii de Istorie-Filosofie a Universităţii din Bucureşti. Între anii 1973-1977, 1980-1989; 1996-2000  a fost profesor iar în perioada 1977 – 1980 a fost inspector în cadrul Întreprinderii Cinematografice Teleorman, însă şi lui intrarea în activitatea politică i-a fost şi lui benefică, aşa că Stuparu a trecut în categoria “greilor”. Şi acum o să ne oprim puţin asupra activităţii sale politice, o activitate îndelungată care i-a adus satisfacţii, se pare, pentru că altfel nu şi-ar fi dorit întotdeauna, cu atâta ardoare să rămână în acest mediu, deloc propice oamenilor cu capul pe umeri. În 1990 era membru FSN, membru al CPUN şi preşedinte al CPUN Teleorman. Din 1990 şi până în 1992 a fost deputat FSN, iar din 1992 şi până în 1996 a fost preşedintele Consiliului Judeţean Administrativ Teleorman. Din 1990 până în 1992 a fost preşedintele Organizaţiei Judeţene Teleorman a FSN şi din 1992  până în 1996 a făcut politică în cadrul PDSR. Stuparu se numără printre membrii fondatori ai FDSN şi a fost, în perioada amintită şi membru al Grupului parlamentar al PDSR. Până în 2004 a fost deputat din partea PDSR. Apoi a devenit managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman, funcţie pe care a ocupat-o timp de mulţi ani, generând, în timp, numeroase critici, dar şi laude pentru felul serios în care a ales să trateze responsabilităţile din domeniu. Evident, i se pot aduce destule critici, legate mai ales de faptul că în toţi anii în care a condus instituţia amintită, Stuparu şi oamenii din subordinea lui n-au făcut niciodată demersuri serioase pentru a identifica valorile judeţului în materie de cultură, organizarea câtorva festivaluri fiind nu o dovadă de succes managerial, ci tentative de a “spăla” faptul că instituţia nu-şi atinge adevăratele obiective. În acest moment, Stuparu este secretarul executiv al PSD Teleorman şi senator în Parlamentul României, aceasta fiind, potrivit propriilor afirmaţii, ultima etapă din evoluţia sa politică. Dacă va fi sau nu aşa, însă, rămâne de văzut, pentru că Stuparu nu pare a fi genul de politician dispus să se retragă, atâta vreme cât mai este încă în putere.

One Comment

  1. Stimata Carmen Dumitrescu,vedeti ca afirmati niste
    „COMFUZII” in legatura cu anii 199o-1992 a fostului meu coleg FSN,STUPARU TIMOTEI,,,,,,,nu el a fost Presedinte la
    partid ci cu totul altcineva in acea perioada,,,,,,,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.