Politic

Cine am fost şi ce am ajuns! – Ştefan Tăbăcitu – comunistul cu abilităţi de capitalist

nea fane decupataCarmen Dumitrescu

Pe “Nea Fane” îl cunoaşte toată Alexandria. Pentru că lui nu i-a fost niciodată greu să se afirme public şi, mai mult decât atât, să se implice acolo unde a simţit că e rost de implicare. Astfel că actualul administrator public al Alexandriei face parte din categoria oamenilor percepuţi ori foarte bine, ori foarte rău, calea de mijloc în abordarea acestui personaj politic fiind aproape imposibilă.

Vom încerca, totuşi, noi acest demers. Ştefan Tăbăcitu a pozat, întotdeauna, într-un om firesc, fiind probabil cel mai lipsit de fiţe dintre politicienii reşedinţei de judeţ. Vocal până la exagerare, sare mereu în ajutorul celor care au nevoie de el, dar ştie întotdeauna să-şi tragă jăratecul şi pe spuza lui. Şi n-a greşit, pentru că la ora actuală, “Nea Fane” este unul dintre cei mai bogaţi social-democraţi alexăndreni. Desigur, i s-a pus mereu în cârcă o zgârcenie proverbială, dar trebuie s-o recunoaştem: puţini dintre cei care au făcut realmente avere în lumea asta au fost persoane capabile să-şi dea şi haina de pe ele pentru nevoiaşi. Faima lui Ştefan Tăbăcitu are, însă, mai mult de-a face cu activitatea sindicală decât cu demersurile politice. Sindicalist cu state vechi, “Nea Fane” a ştiut încă din perioada comunismului să găsească resurse pentru a reuşi. Astfel, după ce a finalizat cursurile universităţii  comuniste “Ştefan Gheorghiu” s-a ocupat pentru o vreme de celebra Cantină a Partidului. Ieşirea din comunism l-a trimis pe “Nea Fane” pe baricadele capitalismului. Unde a făcut faţă cu succes oricărei provocări, având şi la această dată în proprietate unul dintre cele mai bine cotate restaurante din Alexandria, afacere de mare succes, care i-a produs numeroase satisfacţii materiale. Activitatea sindicală a constituit linia directoare a carierei sale iar implicarea în politică a fost realizată mai mult sub forma unei pasiuni, pe care o respectă mai mult decât alţii, care îşi câştigă pâinea de la partid.

În acest moment, Ştefan Tăbăcitu este un personaj public foarte vizibil, implicat în mai multe situaţii controversate. Dar, în esenţă, el dă dovada unei inteligenţe pe care puţini reuşesc să o manifeste, el făcând parte din categoria celor care rezolvă probleme şi care nu prea discută despre ele, atunci când nu e absolut necesar. Deşi nu are probleme cu exprimarea publică, asemeni tuturor sindicaliştilor, lui Ştefan Tăbăcitu i-a plăcut mereu să rămână în umbra jocurilor politice şi n-a ţinut niciodată să se facă plăcut de publicul larg. Probabil este vorba tot de educaţia comunistă, care l-a direcţionat mereu pe calea interesului de a nu fi implicat în scandaluri sau în situaţii compromiţătoare. În acest moment, el ocupă funcţia de administrator public al municipiului şi este omul de bază al primarului Victor Drăguşin, care descurcă toate iţele atunci când se încurcă prea tare. De aceea, mulţi îl admiră şi consideră că după Valentin Boboc, postul de administrator public nici nu putea fi ocupat de o persoană mai potrivită. Problema lui Tăbăcitu e aceea că ţine mult prea mult la propriile interese şinu face un secret din asta. Dar dincolo de orice, la nivel de imagine, el a ştiut să se construiască cu grijă şi să fie astăzi, probabil, unul dintre cei mai apreciaţi social-democraţi ai momentului, urmând ca pe termen lung, să îşi extindă probabil aria de interese la un nivel mai înalt.

One Comment

  1. Degeaba are bani, ca tot jigodie este si va fi intotdeauna.
    Mitocan de la Peret ce sa-i faci?!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.