Politic

Cine am fost şi ce am ajuns! – Niculae Mârzan, un securist cu veleităţi de politician

Carmen Dumitrescu

Ca peste tot, în politică informaţia înseamnă putere. Şi cel mai bine demonstrează acest lucru faptul că mai mulţi foşti ofiţeri de securitate au ajuns, la nivelul politicii teleormănene, în funcţii importante, doar pentru că ştiau cum funcţionează sistemul în subsidiar. Iar un exemplu în acest sens este, alături de Adrian Bădulescu, omul politic Niculae Mârzan. La prima vedere, Niculae Mârzan pare genul de om interesant, care nu se fereşte să spună ce crede şi ce ştie, dispus să împărtăşească ascultătorului interesat lucruri dintre cele mai fascinante. Mârzan vorbeşte liber şi coerent despre orice tip de subiect, oferind indicii spumoase celui care îl ascultă, forţându-l pe interlocutor să vadă conspiraţii în tot şi în toate.

Dar, pe termen lung, descoperirea caracterului lui Mârzan nu e tocmai o experienţă plăcută, el fiind posesorul unui temperament de tip coleric, explodând ori de câte ori este călcat pe coadă şi face acest lucru într-un mod adeseori lipsit de eleganţă. În plus, lui Mârzan îi place să se audă vorbind şi, de regulă, îşi subestimează interlocutorul, preferând să monopolizeze orice discuţie în care se implică, în virtutea ideii că părerile lui sunt superioare, în mod esenţial, oricui. Dar Mârzan a ştiut să-şi utilizeze inteligenţa în scopuri personale, iar viaţa l-a purtat mereu în poziţii confortabile, lucru pe care nici chiar el nu-l poate nega. Născut în Teleorman pe 18 octombrie, Mârzan a urmat cursurile Liceului teoretic “Unirea” din Turnu Măgurele, fiind ulterior student al Facultăţii de Drept. Înainte, însă, a urmat cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri din cadrul Ministerului de Interne, departamentul Secutirăţii Statului şi a devenit ofiţer al securităţii, spionaj şi contraspionaj economic.

Drumul său profesional a fost, în principiu, unul destul de sinuos, el fiind atât consultant juridic, sef al poliţiei de frontieră Zimnicea, director al Administraţiei Publice Locale la Primăria Alexandria, dar şi şef al corpului de control al Instituţiei Prefectului  şi şef de cabinet al prefectului. Apoi, după cum ştim, a devenit consilier local, poziţie din care Mârzan a putut vorbi atât de mult cât şi-a dorit. Nu putem uita cum transforma Mârzan şedinţele Consiliului local într-un spectacol numai bun de dat la televizor teleormănenilor care necesitau atât pâine, cât şi circ.

Caracterul său versatil, dar şi temperamentul coleric n-au făcut casă bună cu fidelitatea faţă de partid, astfel că Mârzan face parte din categoria traseiştilor politici. Ca atare, după ce a fost membru al Partidului Comunist Român – aşa cum o cereau rigorile acelor timpuri – el a încercat să pună pe picioare în teleorman Partidul Socialist Unit, dar nu a reuşit. De aceea, a devenit membru al Partidului Conservator, de unde a plecat la scurt timp, pe fondul implicării lui Niţulescu în activitatea formaţiunii politice, iar din 2006 a devenit membru şi lider al filialei judeţene a PRM, partid care îl face să se simtă ca peştele în apă.

În acest moment, lui Mârzan, planurile îi merg bine şi pregăteşte noi mutări politice în stilul în care i-a obişnuit pe admiratorii, dar şi pe contestatarii săi. Important rămâne, însă faptul că, de regulă, celor care au beneficiat de pregătire în domeniul securităţii, politica le-a priit. Mai ales în Teleorman. Ceea ce spune multe atât despre puterea informaţiei, cât, mai ales, despre faptul că serviciile ştiu să-şi facă cel mai bine treaba din interiorul sistemului pe care îl au sub lupă.

2 Comments

  1. D-na Dumitrescu in ceea ce ma priveste care il cunosc personal pe individ apreciez insinuarile la adresa acestuia, dar dupa cum observati mai sunt cititori care nu sunt multumiti de articol si chiar va solicita unele lamuriri.

  2. “…ofiţeri de securitate au ajuns, la nivelul politicii teleormănene, în funcţii importante, doar pentru că ştiau cum funcţionează sistemul în subsidiar.” Conform DEX În subsidiar = în al doilea rând, pe lângă aceasta, pe deasupra. Care, cine, este in primul rand, pentru a exista un al doilea rand ?

    “…descoperirea caracterului lui Mârzan nu e tocmai o experienţă plăcută…” – sa intelegem de aici ca personajul este un derbedeu, un ins lipsit de scrupule, etc ?

    “Nu putem uita cum transforma Mârzan şedinţele Consiliului local într-un spectacol numai bun de dat la televizor teleormănenilor care necesitau atât pâine, cât şi circ.”- acreditati ideea ca teleormanenii nu sunt prea inteligenti, ca sunt cu mintea numai la prostii ?

    “Important rămâne, însă faptul că, de regulă, celor care au beneficiat de pregătire în domeniul securităţii, politica le-a priit. Mai ales în Teleorman.” – Cine mai sunt politicienii teleormaneni care provin din fosta securitate ? Argumentati.

    “… Ceea ce spune multe atât despre puterea informaţiei, cât, mai ales, despre faptul că serviciile ştiu să-şi facă cel mai bine treaba din interiorul sistemului pe care îl au sub lupă.” Nu tocmai asta este rolul serviciilor ?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.