Politic

Cine am fost şi ce am ajuns! – Liviu Dumitraşcu, omul care a făcut legătura între bunăstare şi Prefectură

Carmen Dumitrescu

Dacă în funcţiile alese, e oarecum firesc să mai apără, ca ciupercile după ploaie, şi oameni nepotriviţi, în virtutea faptului că alegerile nu sunt întotdeauna inspirate, în funcţiile numite, regula de bază ar fi miza pe profesionalism. Aşa că ocupantul unei funcţii de conducere la Prefectură ar trebui să fie un personaj apreciat nu pe fondul imaginii pe care şi-a promovat-o sau nu, dar în baza unor competenţe profesionale pe care nimeni nu le-ar putea vreodată contesta. Ei bine, în Teleorman se poate şi fără competenţe… Iar dovada cea mai vie este actualul prefect al judeţului, un liberal desprins din “pepiniera de valori”, marca Marin Almăjanu, un personaj fără trăsături, în fapt. Nu se poate spune despre Liviu Dumitraşcu nimic specific. Omul nu e nici deştept, dar nici iraţional, nu e nici coleric, dar nici flegmatic, nu e nici frumos, nici foarte urât, nu e nici orator, dar nici vreun emotiv cronic. El pare a fi undeva la mijlocul tuturor atributelor, ceea ce n-ar fi cu adevărat o problemă, dacă am discuta despre vreun profesionist desăvârşit. Dar toată lumea ştie că Dumitraşcu şi-a ocupat locul de la Prefectură în baza unei singure calităţi, pe care colegii de partid şi de alianţă nu i-o contestă în niciun fel: bunăstarea materială. Aşa că sistemul politico-administrativ teleormănean, din ce în ce mai lipsit de consistenţă în ultimii ani, ne mai oferă un exemplu de personaj care a ajuns să se mândrească purtând o pălărie prea mare pentru un un cap prea mic.

Liviu Dumitraşcu a făcut, totuşi, nişte eforturi în privinţa pregătirii sale academice. Astfel, în anul 1993, la şase ani după terminarea liceului se înscria la cursurile Facultăţii de Management al Academiei de Studii Economice Bucureşti, în specializarea Management. În 2003, Dumitraşcu s-a decis să aprofundeze cunoştinţele economice, aşa că s-a specializat în expertiză contabilă în cadrul Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi. Doi ani mai târziu, s-a gândit că ar fi bine pentru cariera sa să se înscrie la una dintre pepinierele de politicieni cu diplome rezonante, în speţă, la cursurile Universităţii “Spiru Haret”, unde s-a specializat în Drept.

În ceea ce priveşte activitatea sa profesională, ea a început în anul 1987, acesta fiind economist şi, ulterior, contabil la firma SC KOYO S.A. Însă, pentru că şansele profitabile n-au întârziat să apară, Dumitraşcu s-a mutat în anul 2001 la una dintre sucursalele judeţene ale unei cunoscute bănci comerciale, unde a fost consilier clienţi. Lucrurile au început să se îmbunătăţească abia din anul 2007, când actualul prefect de Teleorman a devenit comisar în cadrul Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Teleorman şi mai apoi, inspector şef adjunct al aceleiaşi instituţii. Ca urmare, pârghiile politice se simt şi ele continuă să fie valorificate şi mai târziu, când Dumitraşcu ajunge directorul executiv adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Teleorman şi prefect în cadrul Instituţiei Prefectului Teleorman. În propriul CV, Dumitraşcu se descrie ca fiind o persoană sociabilă, perseverentă, corectă, fidelă şi tenace. Ceea ce nu menţionează în CV, dar rezultă din declaraţia de avere, e faptul că Dumitraşcu e şi un om destul de bogat. Probabil că asta a făcut diferenţa, la nivelul conducerii PNL Teleorman, între promovarea lui Dumitraşcu şi a altor liberali, cunoscuţi ca şi profesionişti în materie de administraţie publică.

Dar, în esenţă, actualul prefect de Teleorman dezamăgeşte. Îi dezamăgeşte pe cei care se obişnuiseră ca la conducere Prefecturii să se afle oameni politici veritabili, precum Dragnea sau Niţulescu, îi dezamăgeşte pe cei care credeau că pe lumea asta mai contează şi altceva decât bunăstarea materială atunci când vine vorba de promovarea oamenilor în funcţii, îi dezamăgeşte pe oamenii din media care ar dori să vadă că prefectul face şi altceva decât să citească discursuri anapoda la comemorări şi celebrări şi, în general, îi dezamăgeşte pe teleormănenii care meritau un profesionist de la liberali. Cu Dumitraşcu e clar că nu le-a ieşit. Poate data viitoare… Asta dacă vor mai avea ocazia…

One Comment

  1. Cred că D-nul Dumitrașcu este un liberal convins (sau convingător în funcție de cum o cere situația), bine că de data asta funcția politică nu intră în incompatibilitate cu funcția publică – că altfel renunța la tot fără să se gândească.

    Acum e bun partidul, „Trăiască Partidul” și al lui crez de care nu m-am dezis niciodată – a zis Liviu înainte să-și pună cravata.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.