Politic

Cine am fost şi ce am ajuns! – Florea Voicilă, iniţiatorul “politicii de stadion” în Alexandria

Carmen Dumitrescu

Pentru unii, intrarea în politică e şi un prilej de consolidare a reputaţiei, imaginea devenind, odată cu implicarea în jocurile de putere, esenţială pentru protagonist. Dar, pentru alţii, politica e doar un prilej pentru a deveni subiectul de amuzament al celorlalţi. Iar unul dintre cazurile care fac parte din cea de-a doua categorie este consilierul local, Florea Voicilă. Dacă Voicilă ar fi rămas în afara politicii, numele său ar fi rămas în memoria oamenilor din jur un punct de reper pentru sportul teleormănean, performanţele atinse de acest fotbalist talentat făcând din el una dintre valorile pe care judeţul le-a dat în ultimele decenii. Pentru că Voicilă a fost singurul fotbalist selecţionat în echipa naţională, deşi la vremea respectivă – pe la finalul anilor 70 – juca la nivelul Diviziei B. Dar Voicilă n-a vrut ca oamenii să şi-l amintească aşa, ca pe o valoare a locului, cinstită şi autentică, aşa că a făcut pasul intrării în politică. Iar din acel moment, a început ridicolul în privinţa modului în care a fost perceput Florea Voicilă de către oamenii din jurul lur.

Din poziţia sa de consilier local, Florea Voicilă a avut grijă să se facă de râs în mod repetat. Nu putem uita astfel celebrul “săltaţi mâinile”, acel îndemn original către consilierii locali de a vota, atunci când a condus lucrările şedinţelor Consiliului local Alexandria. De asemenea, vor rămâne nemuritoare şi răbufnirile nervoase ale lui Voicilă, exprimate în acelaşi cadru, nu de puţine ori, acesta fiind pe punctul de a-i înjura pe cei care făceau opoziţie în cadrul forului decizional, în virtutea faptului că, probabil, aşa se procedează în fotbal. Şi, da, nu e nimic mai adevărat decât faptul că politica şi fotbalul sunt surori gemene în materie de interese ale românilor, dar Voicilă demonstrează cel mai bine faptul că intrarea unui fotbalist în politică e, de cele mai multe ori, o idee foarte proastă. Şi consecinţele sunt evidente. Pentru că Voicilă este, în Consiliul local, principalul pion din Comisia de Cultură, fapt despre care se râde de luni bune, pentru că legăturile lui Voicilă cu domeniul cultural sunt aproape inimaginabile, pentru cei care îl cunosc şi îi ştiu preocupările.

Dar, pe de altă parte, sunt puţini cei care se ocupă în Teleorman de domeniul cultural, având realmente ce să caute în instituţiile de resort. Totuşi, Voicilă e ceva mai vizibil decât angajaţii din birourile respectivelor instituţii, iar modul lui de exprimare, public, e unul care lasă în urmă atât perplexitate, dar şi un persistent sentiment amar. Pentru că fiecare zi demonstrează că în Teleorman, foarte puţini dintre cei care conduc administraţia publică se află la locul potrivit. Din păcate pentru Voicilă, care, în esenţă, e un om cu reale calităţi morale – familist convins, un individ ambiţios, interesat de promovarea valorilor – politica n-a fost drumul cel mai inspirat pentru a-şi împlini destinul. În ceea ce priveşte iniţiativele sale la nivelul oraşului, ar mai trebui făcută precizarea că, spre deosebire de alţii, a fost ceva mai dedicat realizării de obiective pentru comunitate, dar comportamentul învăţat pe stadion a făcut, în ani, ca oamenii să uite atât faptul că Voicilă a fost un mare fotbalist teleormănean, dar şi un om destul de implicat în administraţia publică a Alexandria, unde a reuşit să obţină şi unele rezultate.

3 Comments

  1. Priviti prietenii lui Voicila-oamenii cu care servesc cafeaua la ROVI si va dati seamama de valoarea lui.
    Marzan este cel nai bun exemplul!!!!!!!

  2. D-na Carmen Dumitrescu de ce nu sunteti perseverenta pana la capat cu o idee? Ati inceput articolul prezentand numai adevaruri, adica spunand realitatea despre personajul respectiv,dupa care ati indulcit tonul facand ca cititorul obisnuit sa nu mai inteleaga nimic!Personajul respectiv fiind unul dintre cei mai buni fotbalisti ai orasului castigand foarte bine din acest sport a simtit nevoia sa castige in continuare atat din fotbal dar prin intermadiul politicii incercand mai multe formatiuni politice(ramanand acolo unde s-a exprimat corect ca pupimcurist) intrand in politica facandu-se adesea de ras asa cum bine ziceti.Lucrul care nu l-a interesat, scopul lui fiind sa se relizeze material si sa-si apere odraslele care asa cum a fost si el nu au excelat pozitiv fiind permanent in atentia oamenilor legii dar avand spatele acoperit au ramas virgini!

  3. Ce pretentii sa ai de la Voicila!?
    Daca era ceva de capul lui facea o scoala,avea un serviciu,deschidea o afacere,etc.
    De fapt le-a incercat pe toate dar………………… unde nu e nici Dumnezeu nu cere!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.