Politic

Cine am fost şi ce am ajuns! – Claudiu Crăcea, anticomunistul cu vanităţi comuniste

craceaCarmen Dumitrescu

Am mai remarcat, de-a lungul acestei rubrici, faptul că diferenţa între oamenii politici din Teleorman se face în funcţie de conştientizarea sau nu a lungimii nasului. În rest, politicienii pot fi priviţi ca un grup omogen, oportunismul şi lipsa coloanei vertebrale fiind mijloacele esenţiale prin care ajungi om însemnat în acest judeţ sărac şi lipsit de perspective pe termen lung. Iar dacă trebuie să vorbim despre personaje care nu ştiu cât de lung le e nasul, trebuie să vorbim despre Claudiu Crăcea. O anumită parte a opiniei publice ştie despre cine este vorba, dar un segment şi mai vast al acesteia va avea nevoie de clarificări.

Crăcea face parte, din punct de vedere politic, din categoria “eternilor candidaţi”, pentru că, în aroganţa lui definitorie, omul nu şi-a dat niciodată seama că nu are pic de carismă şi nici putere de convingere, oricâte eforturi ar fi făcut în acest sens. Iar finalurile, întotdeauna triste, l-au transformat într-un om înverşunat şi frustrat, care n-a găsit alt mod de a se defula, potrivit bârfelor, decât să cumpere un domeniu web şi să pună la punct un site plin de ofense şi exagerări. Dar, în mintea lui, Crăcea se vede un luptător anticomunist, cu perspective glorioase, dar şi un geniu al afacerilor (pe tiparul Becali), o simplă discuţie cu el având asupra interlocutorului un efect de revoltă. Pentru că fostul candidat la funcţia de primar al municipiului Turnu Măgurele face parte din rândul celor care au darul să bată câmpii despre cât de mulţi bani au, despre cât de frumoasă le e nevasta sau despre cât de mult îl stimează cei care îl cunosc personal. Dar, în fapt, Claudiu Crăcea este un personaj şters, lipsit de o atitudine constructivă, deşi atunci când se caracteriza în campanie, cu sprijinul unora mai deştepţi decât el, considera că e un om “dintr-o bucată”. De fapt, întreaga caracterizare ne umple de respect şi ne face să medităm mai bine asupra sensului politicianului în lume: “Dacă m-aţi întreba despre mine, aş spune că sunt un om normal, cu bune şi cu rele. Ştiu că de multe ori spun lucrurilor pe nume, de multe ori prea direct. Câteodată am avut de pierdut din asta, dar cred că în viaţă este mai bine să ai de-a face cu un om dintr-o bucată şi serios decât cu unul alunecos, pe care să nu te poţi baza niciodată”. Dincolo de emoţia care ne cuprinde la prima lectură a acestei autodescrieri, intuim cu toţii nivelul politicianului, atât de convins de sine că nu face compromisuri, în timp ce toată ascensiunea sa a depins strict de adaptarea la moment şi de acest caracter alunecos, atât de greu de admis faţă de sine. Crăcea a absolvit  Facultatea de Construcţii şi s-a implicat, încă de tânăr, în evenimente publice, mândrindu-se cel mai tare cu implicarea activă în evenimentele din anul 1989.

S-a implicat în afaceri, considerând că numai aşa se pot face bani care să deschisă uşi politice, însă explozia sa financiară nu a avut de-a face cu geniul de afacerist al lui Crăcea, ci cu un contract de vânzare-cumpărare semnat cu persoana potrivită, care i-a asigurat potenţa financiară, pe care o venerează atât. Narcisist convins, Crăcea are reale probleme de adaptare şi de conştientizare a modului în care este privit de ceilalţi. Dar îl vom ajuta, spunându-i că majoritatea colegilor de partid îl privesc ca pe o vacă de muls, în timp ce oamenii normali râd atunci când îl văd, fiindu-i extrem de greu să se exprime coerent, de obicei spunând cuvinte, nu idei.

Revenind la ideea iniţială, vom conchide că nu e nimic mai important pentru un politician decât să-şi vadă lungul nasului. Dacă crezi despre tine că eşti deştept, frumos şi capabil să schimbi lumea, asta nu înseamnă că realmente lucrurile aşa stau. Uneori, zestrea genetică e vagă şi atunci politicianul care în capul lui e deştept şi frumos, devine un măscărici ridicol, de care ceilalţi nu vor face altceva decât să profite. Dar până la urmă, toţi plătim pentru vanitate.

One Comment

  1. Mi se pare mie sau fotografia asta e făcută pe scările societăți Titan Mar…. Deci are sprijinul cui trebuie!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.