Social

Cererea pentru cardul european de sănătate a crescut în sezonul estival

În jur de 1.000 de teleormăneni au solicitat, de la începutul anului până acum, eliberarea cardului european de asigurări sociale de sănătate, document util celor care călătoresc în Uniunea Europeană, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia.

Conform Casei de Asigurări de Sănătate Teleorman, au existat asiguraţi din judeţ care au beneficiat de servicii medicale acordate în baza cardului european de asigurări de sănatate în ţări din UE, iar decontarea acestor servicii se efectuează prin intermediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, corespunzător documentaţiei înaintate de instituţiile de la locul unde s-au acordat serviciile respective, prin Formular E 125.

Astfel, documentul care oferă dreptul de a beneficia de servicii medicale pe teritoriul ţărilor membre ale Uniunii Europene a fost solicitat în acest an de aproximativ 1.000 de asiguraţi teleormăneni. Solicitările au crescut în sezonul estival pentru că tot mai multe persoane au optat să-şi petreacă vacanţa de vară în străinătate. Acestea oferă asiguraţilor dreptul de a beneficia de servicii medicale pe perioada şederii temporare pe teritoriul unei ţări care este membră a Uniunii Europene. Pe baza acestui document nu se pot solicita tratamente pentru afecţiuni preexistente călătoriei în străinătate, ci numai pentru problemele de sănătate care apar în timpul sejurului. Cardul european de asigurări sociale de sănătate este gratuit şi se solicită la CAS.

De menţionat că doar cetăţenii asiguraţi în cadrul unui sistem naţional de sănătate au dreptul la acest card. Cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este condiţionată de prezentarea acestuia. De menţionat că posesorii cardului european de sănătate au dreptul la egalitate de tratament chiar dacă nu au la ei cardul de sănătate. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.