Economie

Cel mai mare angajator din zona Turnu Măgurele și-a redeschis porțile după cinci ani de zile

Închiderea combinatului de îngrășăminte agricole Donau Chem a fost, în 2015, un duș rece pentru autoritățile locale din Turnu Măgurele, dar și pentru cele județene, care s-au trezit că, peste noapte, peste 500 de oameni au rămas fără un loc de muncă. După cinci ani de zile și un proces anevoios care a durat aproape 12 luni, porțile combinatului s-au redeschis, începând cu luna mai, iar în prezent activitatea se derulează în condiții normale. Îngrășământul produs la Donau Chem rămâne în țară, în cea mai mare parte, însă conducerea societății a decis ca excedentul să meargă spre export.

“Lucrăm în România, pentru români”, spune directorul tehnic al Donau Chem, Nicolae Vasile. Repornirea combinatului este mai degrabă “un pariu cu el însuși al președintelui Interagro, Ioan Niculae”, care și-a dorit să reușească atât pentru județ, cât pentru Turnu Măgurele, “în ciuda scepticilor, deloc puțini la număr”, mai precizează directorul tehnic al Donau Chem.

Repornirea combinatului Donau Chem – o gură de oxigen pentru Turnu Măgurele și împrejurimi

544 de oameni, majoritatea din Turnu Măgurele și localitățile din împrejurimi, își desfășoară, în prezent, activitatea în Combinatul Donau Chem. Procesul de selecție a personalului a început încă din perioada iulie-august 2019, iar spre finalul anului trecut numărul angajaților ajunsese la 537.

„Chimia este, fără dubii, vârful industriei românești, iar tinerii din Turnu Măgurele, dar și cei din alte localități ale județului sunt așteptați la Donau Chem, unde se pot califica la locul de muncă, prin cursuri. Încă avem nevoie de forță de muncă și sperăm ca, până spre finalul lunii august, începutul lunii septembrie, să reușim să ajungem la 1.000 de angajați”, spune Nicolae Vasile.

În prezent, la combinat lucrează persoane cu vârste cuprinse între 20 și 74 de ani, atât din Turnu Măgurele, cât și din Lisa, Lița, Islaz, Seaca sau Crângu. O reală gură de oxigen pentru o zonă năpăstuită, în care locurile de muncă sunt un lux pe care nu mulți și-l permit. Cu toate acestea, directorul tehnic al Combinatului, Nicolae Vasile, spune că este destul de dificil să găsească personal calificat și dispus să se angajeze în domeniu, însă angajatorul s-a gândit și la acest lucru, astfel că la Donau Chem se pune accentul pe calificarea la locul de muncă.

„Majoritatea angajaților sunt oameni vechi, care au lucrat în combinat și înainte de închiderea din 2014. O parte sunt oameni noi, care s-au calificat la locul de muncă prin cursuri organizate de combinat, iar aici vorbim despre posturile de operator chimist, pompagiu, lăcătuș mecanic, electrician, AMC-ist (…) Mai mult, s-au format echipe mixte formate din oameni vechi și tineri, pentru ca cei tineri să poată învăța de la cei mai experimentați. În momentul de față, peste 160 dintre angajații combinatului sunt pensionari, care au ales să revină în combinat din atașament pentru combinat, pentru a-l putea vedea pornit încă o dată”, spune Vasile Nicolae.

Donau Chem produce, zilnic, aproximativ 1.500 tone de uree și 850 tone de azotat de amoniu, mare parte din producție fiind folosită în țară

Combinatul Donau Chem a fost repornit efectiv începând cu data de 14 mai 2020, după cinci ani de zile în care activitatea a fost oprită. Închiderea Doanu Chem, în anul 2015, a fost o reală problemă pentru autorități, care s-au trezit cu peste 500 de oameni disponibilizați, dintre care numai o mică parte se încadrau la pensionare. Cei mai mulți dintre angajații Donau Chem care, odată cu închiderea combinatului, și-au pierdut locul de muncă au trecut în grija statului. O problemă cu implicații sociale extrem de serioase, în contextul în care mulți dintre angajați erau unici susținători de familie. Iar lucrurile au fost dificile nu numai pentru Turnu Măgurele, ci și pentru localitățile din zonă, de unde veneau mulți dintre muncitori.

Repornirea Donau Chem a fost un proces destul de lung, care s-a întins pe parcursul a aproape un an de zile. În perioada iulie 2019 – mai 2020 au fost efectuate lucrări de întreținere și reparații (mentenanță) la instalațiile din fabricile combinatului. Ulterior, după eforturi serioase, Donau Chem și-a început efectiv activitatea.

“Donau Chem este o societate privată, iar decizia de a reporni combinatul, alături de alte combinate din țară, a aparținut Grupului Interagro. A durat destul de mult, întrucât combinatul a fost închis cinci ani de zile, iar procesul de producție nu putea fi reluat peste noapte. A fost o perioadă destul de lungă, de aproape un an de zile, în care au fost efectuate numeroase revizii, numeroase lucrări de întreținere la instalații, astfel încât să fie clar că nu vor apărea probleme”, explică Nicoale Vasile, directorul tehnic al Donau Chem.

Reprezentanții societății spun că întreprinderea a repornit gradual instalaţiile, iar începând cu data de 23 iunie, Donau Chem a ajuns, din nou, la o producţie zilnică de circa 1.500 de tone de uree şi 850 de tone de azotat de amoniu, pentru care consumă 1,6 milioane de metri cubi de gaze (toată cantitatea reprezintă importuri).

Statul nu ajută cu nimic cel mai mare angajator din zona Turnu Măgurele și unul dintre cei mai mari din județ

Cu toate că a venit la pachet cu o soluție pentru mulți dintre oamenii fără un loc de muncă, repornirea Donau Chem nu a beneficiat și nu beneficiază de niciun fel de ajutor din partea statului. Combinatul nu primește niciun fel de ajutor din partea autorităților, cu toate că reluarea activității în Combinat a însemnat, practic, un colac de salvare pentru un oraș mort ca Turnu Măgurele. Gazul necesar pentru producerea îngrășământului este importat din Rusia, iar prețul pentru acesta este achitat în avans, spune Nicoale Vasile.

Conducerea Donau Chem a înaintat, în primăvară, un memoriu președintelui Consiliului Județean Teleorman, pentru a ajunge în cele din urmă la autoritățile centrale, iar prin memoriu se solicita acordarea de facilități privind plata după efectuarea operațiunilor de transport al gazului, în prezent plățile fiind făcute în avans, iar sumele sunt unele destul de mari.

“Nu cerem nimic gratuit, nu cerem nimic ilegal. Ce ne dorim noi este să fim spriiniți de autorități pentru a ne putea menține în funcțiune pe termen mediu și lung. Ar fi ideal ca autoritățile să urmeze exemplul statelor din Uniunea Europeană, care oferă sprijin industriei autohtone. Ce ar putea face, concret, autoritățile pentru Donau Chem? Ar putea să ofere acces la gazul metan și să înlesnească plățile, așa încât să nu mai fie achitat gazul în avans, așa cum se întâmplă în prezent, lucru care ne-ar ajuta foarte mult, în contextul în care combinatul are un număr mare de angajați. Ne-am bucura dacă s-ar ține cont de un lucru, și anume de faptul că noi lucrăm în România, pentru români”, spune directorul tehnic al Donau Chem.

Odată cu redeschiderea Donau Chem, Grupul Interagro, controlat de Ioan Niculae, a devenit cel mai mare consumator de gaze al țării. Pe lângă Donau Chem, Interagro are deja în funcțiune Chemgas Slobozia și Viromet Victoria, iar până la sfârșitul acestei toamne se estimează că va fi reluată activitatea la Azochim (fosta Ga Pro Co) Săvinești și ROM Fertilizers (fosta Amurco) Bacău.

Interagro este unul din cei mai mari actori agroindustriali integrați ai țării, operând șase fabrici de îngrășăminte și peste 47.000 de ha de teren agricol. De asemenea, grupul deține și operează fabrici de procesare produse agricole și investește constant în turism și sport.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.