Social

Ce vor pensionarii teleormăneni

DSCF1057Ioan DUMITRESCU

Prezentă în judeţul Teleorman la întâlnirea cu pensionarii, ministrul Muncii Rovana Plumb a avut parte să asculte o mare parte a nemulţumirilor şi nevoilor acestora. În Teleorman sunt în momentul de faţă 113.000 de pensionari, din care numai în Alexandria sunt 15.000; în timp ce la nivel naţional pensia medie este de 844 lei, în Teleorman pensia medie la stat este de 774 lei, iar la pensionarii din agricultură doar de 397 lei.

Astfel, pensionarii teleormăneni au solicitat ministrului Muncii Rovana Plumb modificarea Legii pensiilor 263/2010, la capitolul valoarea punctului, solicitând calcularea acestuia prin aplicarea coeficientului de 45% din valoarea salariului mediu brut, cum a fost în vechea lege. Au mai solicitat pensionarii eşalonarea unor facilităţi, compensarea în bani pentru tichetele de călătorie care nu au fost utilizate într-un an calendaristic, majorarea ajutorului lunar pentru soţul supravieţuitor, prin aplicarea unui procent de 25% din nivelul pensiei soţului sau soţiei decedate, majorarea plafonului de impozitare a pensiilor de la cel puţin 1500 lei, acordarea unor ajutoare pentru pensionarii care la sfârşitul anului nu au beneficiat de bilete de tratament, majorarea numărului de bilete de tratament; în judeţul Teleorman celor 113000 de pensionari le-au revenit doar 5000 de bilete de tratament. Mai solicită pensionarii teleormăneni deblocarea programului de sprijin pentru pensionari „Coşul de solidaritate”, dar şi găsirea unei soluţii privind modalitatea de plată a biletelor de tratament pentru soţul sau soţia care nu are nici un venit, urmând ca acesta să suporte contravaloarea a 50% din valoarea biletului. Şi fiindcă tot sunt pe cale de a se organiza, pensionarii teleormăneni mai doresc constituirea la nivelul judeţului a unei comisii de contestaţii care să rezolve nemulţumirile celor care s-au adresat şi înregistrat la Comisia Centrală de Contestaţii. De asemenea, mai doresc pensionarii teleormăneni şi includerea organizaţiilor de pensionari la administrarea patrimoniului fostului UGSR alături de organizaţiile sindicale.

În ce priveşte asistenţa medicală, pensionarii teleormăneni au solicitat ministrului Muncii Rovana Plumb dezvoltarea serviciilor medicale la domiciliu, ridicarea plafonului de la 700 la 1500 lei pentru medicamentele compensate cu 90%, asigurarea de medicamente gratuite compensate pentru pensionarii cu pensii mici, dar şi pentru familiile acestora, şi-şi mai doresc pensionarii extinderea cabinetelor de geriatrie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.