Economie

Casa de Cultură din Turnu Măgurele, o ruină în buricul târgului

Carmen Dumitrescu

Unul dintre primele aspecte care impresionează în cadrul unei vizite la Turnu Măgurele e Casa de Cultură din oraş. Mai ales că titulatura de “casă de cultură” e de-a dreptul improprie, pentru o ruină poziţionată chiar în buricul târgului, oferind centrului municipiului un aspect dezolant. Însă şi mai dezolant e faptul că autorităţile nu vor să facă nimic, iar cei responsabili de clădire se spală pe mâini de acest subiect, ori de câte ori sunt întrebaţi. În acest moment, Primăria Turnu Măgurele spune că nici nu doreşte, şi nici nu are resursele necesare reabilitării clădirii, aşa că întreaga răspundere pentru actuala stare de fapt o poartă cei direct responsabili din cadrul UGSR.

Întrebat dacă sunt şanse de remediere a situaţiei sau de refacere a clădirii, pentru ca aceasta să poată fi folosită în vreun fel, primarul Dănuţ Cuclea a fost extrem de tranşant: “Casa de cultură din Turnu Măgurele nu permite comunităţii nicio implicare. În sensul în care aceasta aparţine UGSR-ului. Purtăm o corespondenţă de la începutul anului cu conducerea acestei instituţii. Au răspuns invitaţiei noastre prin vicepreşedintele acestei asociaţii, în urma unor somaţii ale noastre, pentru că e vorba de o ruină poziţionată în centrul oraşului. I-am invitat aici să vadă cum arată locul, au rămas surprinşi, pentru că probabil nu se aşteptau să găsească aşa ceva şi mi-au promis că se vor apleca serios asupra situaţiei. chiar spuneau că în martie au avut o întâlnire cu ministrul pentru a discuta nu doar situaţia Casei de Cultură de la Turnu Măgurele. Au trecut lunile, nu s-a luat nicio măsură. Probabil vom da nişte amenzi, pentru că nu se poate aşa ceva. Lesislaţia nu ne permite nouă, administraţiei locale, să avem vreo implicare. Nici administratorii acestei case de cultură nu cred că aveau puterea să facă mare lucru, pentru că ei erau reprezentanţi în teritoriu. Noi nu vrem să  luăm această casă de cultură, pentru că e o ruină şi reabilitarea ar presupune fonduri uriaşe. O preluăm doar reabilitată. Altfel, nu putem prelua o ruină. La 50 de metri de casa de cultiră avem  Cinematograful “Flacăra”, reabilitat, funcţional, care poate asigura serviciile pe care le realiza casa de cultură înainte”.

Despre soluţii, nici măcar nu se discută. Evident, lucrurile nu pot fi lăsate aşa, şi acesta este un lucru înţeles pe deplin de către toţi factorii decizionali, însă autorităţile se simt legate de mâini şi de picioare. De aceea, turnenii ar trebui să se obişnuiască cu gândul că de fiecare dată când vor trece prin centrul municipiului lor vor arunca ochii către ruina care tronează acolo şi îşi vor aminti că lipsa banilor şi a interesului fac ca oraşul lor să aibă acel aspect dezolant, pe care un loc cu istorie şi tradiţie culturală n-ar trebui să-l aibă niciodată, indiferent de situaţie şi bilanţuri bugetare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.