Politic

Cartonaș galben, cu cruce roșie

Sorin Ovidiu Bălan

După părerea mea, poate cea mai importantă prin valoarea de simbol şi mai caracterizantă pentru noi, românii, replică scrisă de Caragiale, este cea a lui Costăchel Gudurău din „Telegrame”: „Ba pe-a mă-ti”.

Astăzi, însă, când eticheta de salon nu mai permite politicienilor să folosească asemenea expresii în public, aşa cum făceau politicienii de pe vremea lui Caragiale, clasicul „Ba pe-a mă-ti” al lui Nenea Iancu a devenit „moştenirea grea”. Şi ori de câte ori unul dintre mai marii zilei se împotmoleşte în explicaţii atunci când este încolţit cu întrebări despre minciunile din campanie electorală, vine acel „Ba pe-a mă-ti” în varianta modernă. „Moştenirea grea” este ultima soluţie, ultima explicaţie, ultimul refugiu. Faceţi o probă. Întrebaţi un politician de ce este prost. Vă va răspunde fără să clipească: „moştenirea grea”, băgându-i astfel în cofă şi pe ta-su, şi pe mă-sa fără nici un fel de scrupul, doar el să scape, pentru că atunci când este vorba despre propria piele, nu mai au nici tată, nici mamă.

La acest procedeu ridicol de a-şi ascunde incompetenţa şi impotenţa politică a recurs luni şi domnul Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii. Luni, s-a văzut că în acest domeniu extrem de sensibil, nu mai este de glumit. Cadrele medicale, sătule de promisiunile rostite rârâit de către personajul în cauză, au declanşat o grevă de avertisment, ameninţând că peste câteva zile vor declanşa greva generală, dacă ministrul care păstoreşte sănătatea nu-şi va da demisia, sau nu va fi demis. Cu toate încercările de a minimaliza mişcarea de protest, cu toate presiunile care au fost făcute de unii directori de spital asupra greviştilor, Guvernul a băgat-o pe mânecă, mai ales că s-au aliat greviştilor chiar cei de la care te-ai fi aşteptat mai puţin: pacienţii. Astfel că i s-a trasat sarcină lui Nicolăescu să rezolve urgent problema.

Şi a rezolvat-o! A apărut în public şi a declarat senin: „De ce protestează acum, şi nu au protestat atunci când li s-a tăiat un sfert din salariu”. Va să zică, nici un fel de explicaţie de ce nu se acordă pentru Sănătate 6 la sută din PIB, aşa cum s-a promis în campania electorală, de ce nu cresc lefurile cadrelor sanitare, aşa cum s-a promis în campania electorală, de ce nu sunt redeschise spitalele închise abuziv, aşa cum s-a promis în campania electorală. Doar clasicul „moştenirea grea” rostit blând ca un bunic, sau mai degrabă ca Moş Crăciun, că tot vine sezonul, de către ministrul Sănătăţii. Adică: „Măi băieţi, de ce faceţi voi grevă acum, şi nu aţi făcut atunci”?

În cazul lui Nicolăescu, acest „Ba pe-a mă-ti” deghizat în piruetă de salon pe care l-a transmis greviştilor are o şi mai mare semnificaţie. Ştiţi de la cine a moştenit „moştenirea grea” ministrul Eugen Nicolăescu? Din mandatul trecut al ministrului Eugen Nicolăescu.

„Ba pe-a mă-ti”, domnule ministru! Sau, dacă vreţi ca la salon, „ba pe-a moştenirii grele”, domnule ministru!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.