Social

Când funcția îți permite să cumperi orice sau Cum a luat fostul primar de la Ștorobăneasa dreptul unor cetățeni de a intra pe proprietatea personală

La Ștorobăneasa, la intersecția a două străzi, există de când lumea o fântână, unde oamenii locului își potoleau setea și își adăpau vitele. Între timp, pe același loc, de aproximativ 130 mp, a apărut și un transformator, sub care, conform normelor legale, nu prea există varianta ridicării vreunei construcții ori a utilizării productive a acestuia. Singurul lucru de reținut, dincolo de prezența fântânii și a transformatorului, este faptul că, prin acel teren, se face accesul în două gospodării. Și, mai nou, terenul cu pricina este motiv de scandal între doi localnici, Ion Coară și Ion Jigă, pe de o parte, și familia fostului primar al localității, Dumitru Găină, pe de altă parte. Motivul? Ion Jigă, moștenitorul unui bătrân care a deținut toata viața proprietatea și care, pentru a intra în curte, trecea pe locul cu pricina, a vândut, la rândul său, gospodăria unui alt localnic, Ion Coară, care s-a trezit, peste noapte, că locul prin care intră în curte este al fostului primar al localității (de altfel, singura astfel de „poieniță” care a fost vândută de autoritatea locală unei persoane fizice), care i-a și pus în vedere că nu mai are voie să treacă pe proprietatea sa. În mod ciudat, nu scrie pe nicăieri al cui este terenul, nici urmă de vreo plăcuță ori gard ori alt mijloc care ar fi putut duce cu gândul la faptul că terenul pe care se află fântana satului și un transformator electric sunt în proprietatea cuiva, altcineva decât Primăria.

„Locul ăla e așa de când mă știu eu. Acolo e fântâna satului, eu am moștenit de la unchiul meu gospodăria aceea, pe acolo s-a intrat dintotdeauna în curte. Chiar nu înțeleg ce i-a venit… Eu am fost plecat în Spania, nici măcar nu am știut că acel teren este cumpărat de el (n.r. – Dumitru Găină). Eu i-am zis că ce face este un abuz, eu de când mă știu pe acolo am intrat în curte, iar el vine acum să spună că nu mai am voie, că e terenul lui. Cum de a putut el să cumpere acel teren? Cine i-a permis așa ceva?”, spune Ion Jigă, proprietarul de drept al gospodăriei.

Despre o rezolvare amiabilă a situației nu pare să existe vreo șansă, cei doi localnici susținând că fostul primar al localității i-a „invitat” să-l acționeze în instanță. Mai mult, se pare că Dumitru Găină este suținut în conflict și de fiul său, candidatul PSD la Primăria Ștorobăneasa, Vivian Găină. Deocamdată, despre ce anume are de câștigat familia Găină din conflict sau care este, de fapt, motivul ce stă la baza deciziei celor doi de a restricționa accesul pe un teren pe care nu-l folosesc în niciun fel, nu se poate spune cu exactitate.

Cum a ajuns terenul cu pricina în proprietatea familiei fostului primar

Dumitru Găină a fost primar al localității Ștorobăneasa până în anul 2008, când Niculina Buzică a reușit să-l înlăture de la conducerea administrației locale. Terenul cu pricina, la fel ca toate celelalte astfel de terenuri situate la intersecțiile străzilor, a aparținut localității până în anul 2009, când a trecut, efectiv, din domeniul public în proprietatea actualei nurori a fostului primar, la vremea respectivă prietena fiului său, fiu care acum candidează la Primărie, cu susținerea PSD. În același an, din proprietatea femeii, terenul a trecut în proprietatea familiei Găină. Pentru că nu se poate trece prea ușor un teren din proprietatea localității într-una privată, demersurile de vânzare-cumpărare au durat o bună perioadă de timp și au fost făcute spre finalul ultimului mandat al primarului Dumitru Găină, susțin unele voci din localitate. Aceleași voci spun că tocmai faptul că era primar al localității, la vremea respectivă, a făcut ca „poienița” să fie vândută prietenei fiului său, evitând astfel un posibil conflict de interese.

Mai mult, în acest context, oare terenul pe care se aflau și atunci, ca și acum, fântâna localității și un transformator electric, ar fi putut fi cumpărat de o persoană fără vreun fel de legătură cu familia ce conducea localitatea?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.