Campanie de verificare a muncii cu zilieri, derulată de ITM Teleorman

Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, va declanșa acțiuni de control, cu caracter inopinat, la beneficiarii la care se prestează muncă necalificată cu caracter ocazional, informează Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman.

Potrivit sursei citate, Campania naţională privind respectarea prevederilor Legii nr. 52/2011 se va desfășura în trimestrele I-IV 2018 şi are drept obiective identificarea beneficiarilor de lucrări care utilizează zilieri și luarea măsurilor în domeniul securității și sănătății în muncă care se impun pentru nerespectarea de către aceștia a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional, cu modificările și completările ulterioare și a normelor metodologice de aplicare ale acestei legi. Totodată, inspectorii de muncă vor avea în vedere creșterea gradului de conștientizare a beneficiarilor și zilierilor care desfășoară activități cu caracter ocazional în domeniile stabilite de legiuitor, în ceea ce privește necesitatea aplicării și respectării prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă, stipulate de Legea nr. 52/2011, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, printre obiectivele campaniei se regăseşte şi diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către beneficiarii din domeniile controlate, a prevederilor Legii nr. 52/2011, cu modificările și completările ulterioare și a normelor de aplicare ale acesteia;

Determinarea beneficiarilor de a respecta obligația de a înființa, completa registrul de evidență a zilierilor și de a transmite un extras al acestuia la Inspectoratul Teritorial de Muncă în raza căruia societatea își are sediul, în termenul legal este un alt obiectiv avut în vedere de inspectorii de muncă.

“Această campanie este motivată de faptul că munca zilierilor presupune desfășurarea de activități necalificate cu caracter ocazional pentru un beneficiar de lucrări, persoană juridică, persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială, adoptarea și punerea în aplicare a acestor acte normative au avut drept consecință creșterea gradului de ocupare pe piața muncii a persoanelor din categoria de populație care nu are o calificare profesională sau este fără educație școlară”, se arată într-un comunicat de presă al ITM Teleorman. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code