După ce, în ultima perioadă, în spațiul public au apărut numeroase discuții referitoare la calitatea apei pe care alexăndrenii o primesc la robinet, precum și la deja celebrul coeficient de neînchidere, despre care locuitorii din municipiul reședință de județ susțin că le-au „umflat” facturile, conducerea APA SERV a ținut, luni, o conferință de presă pentru a face o serie de clarificări.
Astfel, în ceea ce privește calitatea apei de la robinet, directorul APA SERV, Ciprian Gurban, susține că „apa este potabilă, este bună de băut, nu se pune problema să pună în pericol sănătatea populației, sub nicio formă”
„Vreau să vă comunic că apa tratată cu clor, de fapt dezinfectată cu clor, este cea mai bună garanție că nu se dezvoltă microbiologie pe rețelele de distribuție apă. Avem și analizele și o parte din buletinele de analiză ale Direcției de Sănătate Publică, avem contract de monitorizare, zilnic noi facem analize în laboratorul prorpiu și nu numai, raportările se fac săptămânal la DSP și de acolo microbiologia în laboratorul lor, laborator acreditat RENAR. Furnizarea apei potabile către consumatori se face în regim continuu, 24/24 ore, am spus deja, cu monitorizarea DSP, iar pentru eliminarea acestui amoniu prezent în apă, astăzi, am prins și s-a prevăzut în Programul Operațional de Infrastructură Mare 2014-2020 instalații de eliminare a acestuia și nu numai; este proiect depus la Ministerul Fondurilor Europene, în evaluare, s-au tot făcut unele modificări asupra lui, așteptăm semnarea contractului, ca să spun așa… Conform Legii 458/2002 privind calitatea apei în rețelele de distribuție, indicatorul amoniu este încadrat în a treia categorie de calitate – parametrii indicatori ce furnizează informații generale cu privire la calitatea apei potabile alături de indicatorii gust, culoare, miros, cloruri, duritate și clor rezidual liber. Depășirea acestor indicatori de calitate față de limita maximă admisă nu produce efecte asupra sănătății consumatorului, așa cum este precizat și în metodologia de evaluare a riscurilor pentru sănătate emise de Ministerul Sănătății – amoniul la o concentrație mai mare de 1,5 mg/l poate produce modificări de gust și miros la apa potabilă. Dar un lucru foarte important pe care îl pot spune, prezența amoniului în apă poate favoriza apariția nitriților și nitraților, parametri chimici conform legii 458, ce pot avea efecte directe asupra sănătății populației. Valoarea clorului rezidual nu a depășit 0.5 mg/l, acesta având o medie de 0.4 în toată rețeaua de distribuție și 0.1 mg/l în capetele de rețea, iar valoarea indicatorului nitrit și nitrat este sub 0.1 mg/l, limita admisă fiind de 0.5 mg/l. Apa este potabilă, este bună de băut, nu se pune problema și nu pune în pericol sănătatea populației, sub nicio formă”, a spus directorul APA SERV, Ciprian Gurban.
În ceea ce privește al doilea subiect abordat, cel referitor la apariția în facturile celor care locuiesc la apartamente, a coeficinetului de neînchidere repartizat către fiecare unitate imobiliară în parte, adică către fiecare consumator, Ciprian Gurban susține că este vorba despre diferența rezultată între contorul de branșament și suma contorilor din apartamentele oamenilor se împarte în mod egal, pe fiecare unitate imobiliară în parte, conform Legii 241.
„Aceste cantități de apă facturate către populație apar în facturile proprietarilor de apartamente ce locuiesc în condominii, sunt organizați în condominii, acolo unde APA SERV are responsabilitatea citirii doar a contorului de branșament. Acest contor de branșament este în fața blocului, este contorul în funcție de care se face facturarea către proprietarii dintr-o scară de bloc, dintr-un bloc sau un condominiu. Fiecare condominiu are montat în fața blocului acest apometru sau, după caz, în subsolul blocului, acesta fiind ultima componentă din rețeaua publică. Noi mergem și răspundem, ca și calitate, până la acel contor de branțament. De la el mai departe sunt rețelele comune ce fac parte din cota parte indiviză, sunt proprietatea locatarilor din scara de bloc sau din bloc. Nu am facturat către consumatori și nu facturăm pierderile rezultate în urma unor avarii pe care le are APA SERV pe rețeaua publică sau spălările pe care le facem pe aceste rețele, consumurile facturate fiind strict făcute în urma citirii contorului de branșament”, explică directorul APA SERV.
Deseori scandalurile care se iscă între locatarii dintr-un bloc sunt generate de modul de repartizare a consumurilor de apă potabilă, ținând cont de așa-zisele pierderi care apar între indicele arătat de contorul de branșament montat la intrarea în bloc și suma indicilor de la apometrele din fiecare apartament.
Legea 224 din 15 iulie 2015 (care a intrat în vigoare în data de 2 august) – modifică Legea 241/2006, a serviciului public de alimentare cu apă și canalizare, reglementează modalitatea de contractare individuală a serviciului de alimentare cu apă, eliminând barierele legislative în ceea ce privește contorizarea individuală dintr-un condominiu unde sunt mai multe locuințe.
Așadar, se pot încheia contracte direct cu Apa Serv, dacă locatarul își montează un apometru cu citire de la distanță.
“Pai ce baaa, gurban e de la politie acu???” Cum sa faca apaserv controale??? Ia mai citeste tu putina carte si apoi sa vii sa discuți. E apa proasta ca asa e, banii sunt in alta parte si uite tu platesti picătura care pică cand nu pică. Tu crezi ca de aia nu e apa buna? “ ca se fura???” Ce se fura? Unde se fura? Ai vazut tu o plângere penală ca se fura??? Cum se fura? Ia mai cauta tu Hoții de picaturi de apa…q
Dacă la subsol nu este picătură de apă probabil că cineva fura apa ,faceți controale în apartamente la apometre.