Eveniment

Călătorii matematice pe mapamod, cu olimpicul internaţional Ştefan Spătaru

IMG_6047IMG_6055

Monica DUMITRESCU

Alexăndreanul Ştefan Spătaru, olimpic internaţional la matematică, fost elev al Şcolii Gimnaziale “Mihai Viteazul” din Alexandria, în prezent student bursier la Harvard, a fost invitat miecuri, 13 ianuarie 2016, de foştii dascăli la o întâlnire cu actualii elevi ai unităţii de învăţământ alexăndrene, pasionaţi de matematică, pentru a le împărtăşi din experienţa lui. Evenimentul, găzduit în sala de festivităţi a Şcolii “Mihai Viteazul” din Alexandria, a fost organizat de profesorul de matematică Tudor Cristea, care a dorit să-l aducă în faţa actualilor săi elevi pe cel mai performant elev al şcolii.

“Este un semn de preţuire pentru ceea ce înseamnă performanţa întruchipată în acest trup frumos, sănătos şi deştept. Este recunoscut nu numai în România, ci şi în străinătate. Este student bursier la Harvard în Statele Unite ale Americii. S-au bătut pentru el universităţi mari din Europa, printre care Oxford, Cambridge, pe care le-a refuzat, înclinând spre Harvard”, a spus profesorul Tudor Cristea.

De la întâlnire nu a lipsit nici învăţătoarea Maria Câţă, cea care a remarcat geniul tânărului Ştefan Spătaru, încă din clasa I. Aceasta a povestit că la momentul la care colegii lui învăţau să scrie, el ştia deja tabla înmulţirii şi reuşea să rezolve probleme pe care ceilalţi copii au învăţat să le rezolve mult mai târziu. Încă din clasele primare, Ştefan Spătaru a obţinut numeroase premii la concursurile de matematică şi nu numai.

Ştefan Spătaru, pe parcursul gimnaziului, a excelat şi la alte discipline, nu doar la Matematică. Profesorul de engleză, Ilie Ulmeanu, şi cel de fizică, Armeanu Cristea, au vorbit despre rezultatele foarte bune pe care elevul le-a avut şi la aceste discipline, despre fantastica sa capacitate de concentrare, interesul deosebit pentru studiu şi imensa sa dorinţă de cunoaştere.

Ştefan Spătaru a fost olimpic naţional şi internaţional la matematică încă de pe băncile şcolii generale. A urmat cursurile Liceului internaţional de informatică din Bucureşti şi a făcut parte din lotul naţional de olimpici încă din clasa a IX-a, obţinând rezultate de excepţie şi medalii de aur la concursurile internaţionale de matematică.

“Timp de 4 ani, a fost component al lotului olimpic al României pentru olimpiadele internaţionale. Ştefi a devenit nu doar un nume, ci şi un renume. A participat la patru olimpiade  internaţionale de matematică, lucru rar întâlnit. Pentru a participa la patru olimpiade consecutive trebuie să intri în lotul României încă din clasa a IX-a. Asta se întâmplă o dată la 50-100 de ani în România”, a mai spus Tudor Cristea.

Ştefan Spătaru le-a vorbit elevilor despre ceea ce înseamnă să fii student la Harvard, cum a aplicat la prestigioasa universitate şi de ce a ales să plece la studiu în afara ţării.

“Am ales Harvard pentru că are unul dintre cele mai bune departamente de matematică, cel mai bun departament de economie, un departament foarte bun de informatică. Am considerat că îmi oferă toate opţiunile”, a spus Ştefan Spătaru. Nu s-a decis încă dacă vrea să facă cercetare sau să meargă în industrie, însă după absolvirea prestigioasei facultăţi, cel puţin în primii ani, doreşte să rămână în SUA, considerând că acolo ar avea foarte multe de învăţat de la profesioniştii în domeniu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.