Social

Burse de 15.000 Euro pentru olimpicii care aleg să urmeze cursurile universitare în ţară

Monica DUMITRESCU

Ministerul Educaţiei Naţionale a lansat zilele trecute competiţia dedicată Bursei Tânărului Cercetător al cărei obiectiv este susţinerea tinerilor absolvenţi de liceu cu rezultate excelente (premiile I,II, III; medalii de aur, argint, bronz), obţinute la olimpiadele internaţionale sau în competiţii internaţionale/globale de inovare. Demararea acestei iniţiative, în premieră, în România, are ca scop stimularea tinerilor performanţi să urmeze cursurile universitare în ţară.

“Lansăm o iniţiativă pe care premierul Victor Ponta a anunţat-o la mijlocul lunii decembrie, la festivitatea de premiere a elevilor care au obţinut distincţii la olimpiadele internaţionale, în anul 2013. Prin acordarea acestor burse, dorim să-i stimulăm pe tinerii performanţi să-şi continue studiile universitare în ţară şi să se integreze în grupuri de cercetare performante din universităţi sau din laboratoare de cercetare din România. Să nu uităm că, în ultimii doi ani, finanţarea Cercetării a crescut şi mă refer, în special, la cercetarea aplicativă, care a avut o creştere de 2,2 puncte procentuale în cheltuielile totale, respectiv de la 39,2% la 41,4%”, a declarat ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie.

Cuantumul bursei este de 15.000 euro/echivalent lei, pentru întreaga perioadă de acordare a bursei (24 de luni). Se acordă suplimentar suma de 2.000 euro/echivalent lei, pentru participarea la evenimente ştiinţifice internaţionale, de referinţă, în domeniul ales de către tânărul/tânăra cercetător/cercetătoare pentru activitatea de cercetare. Pentru perioada de prelungire a bursei (maximum 18 luni), cuantumul bursei este de maximum 10.000 euro/echivalent lei, respectiv 1.000 euro/echivalent lei pentru participarea la evenimente ştiinţifice internaţionale.

Competiţia este organizată în cadrul Programului Resurse Umane al Planului Naţional de Cercetare – Dezvoltare – Inovare II (PNCDI II). Cererile se primesc în regim continuu, până în data de 1 februarie 2014. Evaluarea se va realiza în perioada 16-28 februarie 2014, iar anunţarea rezultatelor va fi făcută în data de 3 martie 2014.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.