Economie

Bugetul municipiului Alexandria pe 2015 va fi aprobat săptămâna viitoare

Monica DUMITRESCU

Consiliul local Alexandria se va întruni în şedinţă extraordinară pe data de 12 februarie pentru aprobarea Bugetului General al municipiului pe anul 2015. Proiectul de Hotărâre privind aprobarea bugetului a fost publicat pe site-ul oficial al Primăriei Alexandria, iar o dezbatere publică pe marginea acestui proiect s-a desfăşurat la sfârşitul lunii ianuarie.

Potrivit proiectului prezentat, bugetul municipiului reşedinţă de judeţ pe anul 2015 însumează la capitolul venituri aproximativ 107 milioane de lei. 36% reprezintă sume defalcate din TVA, 28% impozit pe venit şi 12% impozite şi taxe pe proprietate.

La capitolul cheltuieli, bugetul prevede suma de 113.495 .000 lei. 73% din totalul cheltuielilor reprezintă cheltuieli de funcţionare, mai mult de jumătate din sumă reprezentând cheltuieli pentru salarii, ponderea cea mai mare având-o salariile personalului din învăţământ. Pentru secţiunea dezvoltare se alocă în 2015 27% din bugetul general. Este vorba despre 30,2 milioane de lei, 72% din această sumă fiind destinată către lucrări în derulare şi doar 17% către lucrări noi.

La secţiunea de dezvoltare se adaugă excedentul anilor precedenţi: 6.493,56 mii lei excedentul Bugetului Local şi 193.05 mii lei excedentul Bugetului instituţiilor publice.

Printre lucrările în derulare pe care municipalitatea le va continua anul acesta cu bani de la buget se numără: amenajare infrastructură Parc Pădurea Vedea, reţele tehnico-edilitare locuinţe colective în regim de închiriere Zona Pepinieră II Peco, infrastructură şi utilităţi pe terenurile de la fosta unitate miitară, reabilitare şi extindere sistem de apă şi canalizare, reabiltare cartier zona 700-714, modernizare strada Mircea Cel Bătrân.

Amenajarea unui cinematograf 3D în incinta Casei de Cultură, împrejmuirea celor trei cimitire din oraş, reabilitarea capelei din cimitirul “Sf. Alexandru”, amenajare peisagistică Parc Pădurea Vedea, construire sala de sport la Gădiniţa 7, împrejmuire la Şcoala Generală nr. 7 şi Liceul Teoretic “Al. I. Cuza” sunt câteva dintre lucrările noi prevăzute în bugetul pe anul 2015. Unităţile de învăţământ reprezintă anul acesta o prioritate, pe lângă sumele importante propuse în buget pentru reparaţii, achiziţii de mobilier, achiziţii de jucării, tehnică de calcul etc, autoritatea locală având depuse, potrivit primarului Victor Drăguşin, foarte multe proiecte ale şcolilor în vederea obţinerii de finanţări guvernamentale şi finanţări europene.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.