Economie

Boala limbii albastre a închis toate târgurile din Teleorman – 12 cazuri suspecte în trei comune, nici o confirmare

Există posibilitatea ca boala limbii albastre să fi ajuns şi în gospodăriile şi fermele teleormănene. Potrivit directorului DSVSA Teleorman, Iulian Ianculescu, s-au înregistrat 12 suspiciuni de infectare a animalelor, în trei comune teleormănene, Drăcşenei, Beuca şi Poeni, cazuri confirmate în laboratorul din judeţ. “Vorbim, însă, despre suspiciuni, nu despre cazuri confirmate. Testele se fac în laboratorul nostru, dar numai la Bucureşti, la Institutul de Diagnostic şi pentru Sănătate Animală poate confirma sau infirma existenţa bolii”, ne-a declarat directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Teleorman, Iulian Ianculesu.

Boala limbii albastre, potrivit directorului DSVSA Teleorman, afectează bovinelor şi ovinele şi este cauzată de un virus numit Orbivirus, purtat de ţânţari. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav, nici de la un animal la altul şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului. Poate fi însă mortală pentru animale. Proprietarii lor sunt, însă, despăgubiţi de stat, la valoarea de piaţă a animalului sacrificat, pe baza pe baza unui dosar depus la DSVSA. Pentru a preveni creşterea numărului de îmbolnăviri, la nivelul judeţului Teleorman s-a dispus sistarea organizării târgurilor de animale, măsură dispusă de altfel în întreaga ţară, până pe data de 5 octombrie. Deocamdată, în Teleorman nu putem vorbi de existenţa bolii, spunea directorul DSVSA, este vorba doar de suspiciuni, care în două-trei zile se vor confirma sau infirma prin analize de laborator, probele fiind trimise deja la Bucureşti.

De asemenea, portivit Instituţiei Prefetului Teleorman, în data de 9 septembrie 2014, urmare informării Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Teleorman (DSVSA) transmisă prefectului județului și la solicitarea acestuia, a fost convocat, în regim de urgență, Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman.

Ședința a avut ca scop aprobarea Planului de măsuri pentru prevenirea și combaterea febrei catarale ovine (Bluetongue – Boala limbii albastre) pentru județul Teleorman, în urma apariției unor focare de boală pe raza județului.

Se va face monitorizarea permanentă a populațiilor de vectori (în special țânțari), în acest sens fiind deja instalată la Poeni o capcană de capturare, urmând ca în data de 10.09.2014 să fie instalate capcane și în localitățile Beuca și Drăcșenei. Insectele capturate vor fi analizate în laborator pentru depistarea semnelor de boală.

Concomitent cu monitorizarea populațiilor de vectori, vor fi făcute dezinsecții și dezinfecții în gospodăriile afectate și vor fi amplasate afișe de informare cu privire la existența focarelor, în special în zona de control (20 Km în jurul focarelor).

Planul de măsuri pentru prevenirea și combaterea febrei catarale ovine pentru județul Teleorman a fost aprobat printr-o hotărâre a Unității Locale de Decizie Teleorman, principalele măsuri fiind, reintroducerea folosirii avizului interjudețean pe întreg teritoriul țării, indiferent dacă județele implicate sunt în zona de restricție sau în zona liberă de Bluetongue, în cazul mișcărilor de animale domestice receptive (bovine, ovine, caprine) din zona de protecție;închiderea târgurilor de animale pentru toate speciile până la data de 05.10.2014.

Instituția Prefectului Județul Teleorman împreună cu DSVSA vor lua măsuri suplimentare pentru informarea și conștientizarea factorilor implicați de la nivel local – proprietari de animale, medici veterinari și autorități publice locale, cu privire la gravitatea și implicațiile apariției acestei boli.

Inspectoratul Județean de Poliție Teleorman va supraveghea respectarea măsurilor stabilite prin planul de măsuri, în special cu privire la interzicerea pășunatului în zona de control, respectarea avizului interjudețean în cazul mișcărilor de animale domestice receptive din zona de protecție și a accesului în târgurile de animale pentru toate speciile. Planul de măsuri pentru prevenirea și combaterea febrei catarale ovine pentru județul Teleorman se găsește atașat.

Până la acest moment, din datele Autorităţii Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), la nivel naţional s-au îmbolnăvit circa 370 de animale din peste 65 de comune, din 12 judeţe. Cele mai multe cazuri s-au semnalat în Buzău, Olt, Prahova, Vâlcea, Bacău, şi Constanţa, dar prezenţa bolii a fost confirmată şi la Ulmu, în Brăila. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.