Social

Bătrânii singuri din Alexandria pot beneficia de îngrijire la domiciliu

Monica DUMITRESCU

Primăria Alexandria informează persoanele vârstnice care domiciliază pe raza municipiului şi care nu se pot gospodări singure sau se află în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile socio-medicale, că se pot adresa Serviciului Asistenţă Socială din cadrul AASPS Alexandria, cu sediul în Str. Dunării, nr. 139, pentru a putea beneficia de servicii de îngrijire la domiciliu, conform Legii 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vâstnice.

Potrivit reprezentanţilor primăriei, în prezent în cadrul serviciului beneficiază de servicii de îngrijire la domiciliu un număr de 11 persoane vârstnice.

Serviciile sunt asigurate de 4 îngrijitori la domiciliu, încadraţi cu contract de muncă la A.A.S.P.S. Alexandria.

Contribuţia persoanelor vârstnice pentru plata serviciilor acordate la domiciliu în funcţie de tipul serviciilor şi frecvenţa acestora, calculate ca procent în funcţie de venitul net lunar, pe membru de familie este stabilită conform HCL 170/2005. Persoanele vârstnice pot beneficia de activităţi de bază ale vieţii de zi cu zi: igiena corporală (toaletă generală – 1/săpt; toaletă parţială – zilnic; toaletă specială – 1/săpt; servire masă – zilnic – gratuit; tehnici de mobilizare – zilnic), activităţi instrumentale (cumpărături – 3/săpt; prepararea hranei – 3/săpt), activităţi de menaj (curăţenie generală – 2/an; întreţinerea curăţeniei în cameră, bucătărie şi grupul sanitar – 2/săpt; spălat efecte personale – 1/săpt; călcat şi cusut efecte personale – 2/lună), alte servicii (sprijin pentru plata unor servicii şi obligaţii curente – 2/lună; consiliere socială – în funcţie de nevoi – gratuit; însoţirea beneficiarilor pentru rezolvarea problemelor personale la diferite instituţii -în funcţie de nevoi –  gratuit; acordarea primului ajutor – la nevoie – gratuit). Contribuţia lunară nu poate depăşi 30% din salariul net al unui asistent personal debutant, care în prezent este de 636 lei/lună, iar numărul de ore prestate la domiciliu nu poate fi mai mare de 3 ore/zi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.