Economie

Bani pentru tinerii care aleg să se mute la ţară

Tinerii care aleg să se mute la ţară şi să pornească o afacere în mediul rural pot primi finanţare nerambursabilă de 100%. Proiectele care vor fi depuse au un buget alocat de 8,015 miliarde de euro fonduri europene atribuite României de către Comisia Europeană, la care se adaugă 1,347 miliarde de euro de la bugetul de stat. Potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, lansarea primelor măsuri se va face pe 25 martie, pe site-ul www.afir.info se pot găsi versiunile consultative ale ghidurilor aferente celor două măsuri.

Potrivit OJFIR Teleorman, sprijinul public este nerambursabil, se prezintă în două tranşe şi se acordă pentru o perioadă de maxim trei ani, însă pentru sectorul pomicol perioada maximă de acordare este de cinci ani. Prima tranşă este de 75% din cuantumul sprijinului la încheierea deciziei de finanţare, iar 25% este tranşa a doua ce se acordă cu condiţia implementării corecte a planului de afaceri. Solicitantul va depune dosarul la OJFIR, iar acesta va conţine pe lângă cererea de finanţare, planul de afacere şi documentele justificative. Odată cu acest dosar va depune şi un CD care va cuprinde formatul electronic al cererii de finanţare şi al planului de afacere.

Tinerii care vor să-şi deschidă o afacere cu ajutorul acestei măsuri trebuie să aibă maxim 40 de ani, să fie la prima afacere de acest gen şi să deţină competenţe şi calificări profesionale adecvate. Nu pot depune solicitări pe măsura 6.1 fermierii care au accesat anterior pe măsura 112. Pot beneficia de ajutor nerambursabil tinerii fermieri care se instalează pentru prima dată ca şefi de exploataţii agricole, dar şi persoanele juridice. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.