Social

Bălţile şi râurile, atracţie maximă în zilele toride – Scăldatul în spaţii neamenajate – pericol de înec şi nu numai

scaldatOdată cu încălzirea vremii, ştrandurile şi râurile din Teleorman s-au umplut de tinerii dornici să scape de căldură şi să se distreze. Medicii însă atrag atenţia asupra pericolelor ce pot apărea în timpul scăldatului în locuri neamenajate, ba sunt chiar împotriva acestuia, precizând că scăldatul în apele lacurilor şi râurilor pot afecta sănătatea.

Medicii atrag atenţia celor care merg la înot în lacuri şi râuri că acest fapt poate avea consecinţe dezastruoase asupra sănătăţii lor, principalul pericol fiind cel de înec. Pe lângă acest pericol, cei care se scaldă în apa rece a râurilor şi a lacurilor riscă să intre în stop cardio-respirator, din cauza diferenţei de temperatură, în sensul că afară este cald, iar în momentul în care se intră în apă pot suferi un şoc termic.

Cu toate că scăldatul în apele neamenajate este interzis, tot mai multă lume caută în felul acesta o metodă de răcorire în zilele toride de vară. Riscurile sunt însă mari. Înecul este cel mai mare pericol care îi pândeşte pe amatorii de baie în ape curgătoare, scăldatul în râuri fiind riscant, îndeosebi pentru copii, apele putând forma vârtejuri. Vegetaţia din jurul apelor este un mediu propice dezvoltării căpuşelor sau altor insecte, care pot provoca înţepături ce pot duce la şoc anafilactic.

În plus, cei ce se scaldă în ape neamenajate, pot să facă leptospiroză, o afecţiune infecţioasă, a cărei simptomatologie se manifestă cu febră, dureri de cap, dureri musculare. Această afecţiunie poate afecta grav ficatul şi rinichii. Scăldatul în condiţii improprii poate duce şi la meningită. Cei ce se scaldă în ape neamenajate pot cotracta, de asemenea, boli de piele, dar şi afecţiuni digestive (boală diareică, hepatită de tip A), precum şi afecţiuni ale ochilor şi urechilor. Nici statul la plajă în locuri neamenajate, pe plaje improvizate sau în câmp, nu este recomandat. În acest caz, riscurile constau în muşcături de insecte sau, de ce nu, chiar de şarpe, leziuni care pot conduce la şoc anafilactic care ar putea provoca chiar şi decesul.

Din aceste motive, inspectorii sanitari le recomandă părinţilor să încerce să îşi supravegheze copiii, care sunt şi mai tentaţi să se scalde pe unde apucă, fără să cunoască sau să conştientizeze riscurile majore la care se expun şi ei, ca adulţi, să respecte aceste reguli, deoarece pericole sunt deopotrivă, şi pentru copii, dar şi pentru adulţi. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.