Social

BACALAUREAT – 2789 candidaţi teleormăneni, înscrişi la proba orală la limba străină

Monica DUMITRESCU

Ultima probă orală în cadrul acestei sesiuni a Bacalaureatului, cea de evaluare a competenţelor de comunicare într-o limbă străină, se desfăşoară săptămâna aceasta, în intervalul 22-26 iunie. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman, din cei 3472 candidaţi înscrişi în această sesiune la Bacalaureat, vor susţine proba orală la limba străină doar 2789, restul având proba recunoscută din sesiunile anterioare sau, într-un număr mai mic, având certificatul Cambridge, care echivalează proba.

De luni, 29 iunie, odată cu probele scrise, încep adevăratele emoţii pentru candidaţi. Media la Bacalaureat se va calcula doar pe baza notelor pe care candidaţii le obţin la cele trei probe scrise, condiţia pentru a promova examenul fiind ca nota la fiecare din cele trei probe scrise să fie minim cinci, iar media acestora să fie minim 6.

Probele scrise încep cu limba şi literatura română. Pe 30 iunie este programată proba scrisă la limba maternă. Proba obligatorie a profilului, matematică, pentru real, şi istorie, pentru uman, este programată pe 1 iulie, iar proba la alegere a profilului şi specializării, ultima în cadrul acestei sesiuni, se va desfăşura pe 3 iulie. Afişarea rezultatelor se va face pe 6 iulie. Tot în aceeaşi zi, până la ora 16.00, se vor putea depune contestaţiile. Soluţionarea contestaţiilor se va face între 7 şi 9 iulie, iar afişarea rezultatelor finale se va face pe data de 10 iulie.

Pentru cei care nu vor promova bacalaureatul în prima sesiune, mai există o şansă anul acesta. Începând cu 17 august 2015, va fi organizată o a doua sesiune.

În ultimii ani, numărul absolvenţilor de liceu teleormăneni care au promovat bacalaureatul a fost printre cele mai mici din ţară. Teleormanul s-a aflat şi anul trecut în coada clasamentului naţional. Potrivit statisticilor realizate de Ministerul Educaţiei, în Teleorman au promovat Bacalaureatul anul trecut în cele două sesiuni 63,5% dintre absolvenţii promoţiei 2014. Per total însă, procentul de promovabilitate la Bacalaureat anul trecut în Teleorman a fost de doar 49,6%, în condiţiile în care absolvenţii din promoţiile anterioare au promovat în proporţie de doar 28,6%. Doar în judeţele Mehedinţi, Giurgiu şi Ilfov au fost înregistrate procente de promovabilitate mai mici comparativ cu Teleormanul. Nici la simularea Bacalaureatului organizată la începutul lunii martie 2015 rezultatele în Teleorman nu au fost mai bune. Doar 31,83% dintre elevii din clasa a XII-a care au susţinut simularea au obţinut note de trecere, matematica fiind şi în cazul acesta piatra de încercare pentru cei mai mulţi dintre elevi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.