Avantajele asocierilor agricole, discutate cu producătorii din Teleorman

Potențialii beneficiari ai Măsurilor de piață în sectorul legume-fructe și viță-vin, au primit joi, 12 aprilie, de la oficialii din Ministerul Agriculturii, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură şi Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, informaţiile necesare privind Programul Național de Sprijin (PNS) 2014-2018 şi modalităţile prin care pot beneficia de finanţare, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc în sala mare de şedinţe a Palatului Administrativ şi care a adus la aceeaşi masă producători agricoli teleormăneni, primari din judeţ, parlamentari şi reprezentanţi ai ministerelor vizate de subiectul abordat.

La demersul iniţiat de preşedintele Consiliului Judeţean Dănuţ Cristescu au participat Adrian Gâdea, Secretar de stat în MDRAP, Constantin Bîrcă, director General Adjunct APIA, şi Adriana Chirea, director al Direcției Măsuri de Piață, precum şi prefectul judeţului Florinel Dumitrescu, Veronela Pantalie, director DAJ Teleorman, Eugen Coman, director executiv APIA Teleorman, Dănuţ Cone, director AFIR Teleorman.

Au participat la întâlnirea cu producătorii agricoli din judeţ şi deputatul PSD Violeta Răduţ, dar şi europarlamentarul PSD Gabriela Zoană, cea care a înlocuit-o pe Viorică Dăncilă în Parlamentul European.

“Am discutat, acum câteva zile, cu domnul director Bîrcă pe marginea oportunităţilor legate de domeniul legumicol din judeţul Teleorman şi am considerat că este bine să avem această întâlnire pentru a vi se prezenta toate informaţiile necesare şi toate oportunităţile legate de acest domeniu. Din punctul meu de vedere, una dintre cele mai importante oportunităţi pentru acest domeniu o reprezintă cpnstituirea în grupuri, în cooperative de producători, tocmai pentru că există foarte multe avantaje pe care le oferă această asociere: marfa poate fi vândută mult mai bine, preţul poate fi negociat mult mai bine, transportul poate fi realizat în condiţii mult mai bune, iar marfa poate fi vândută în marile lanţuri de supermarketuri. Pe de altă parte există şi posibilitatea de a accesa anumite fonduri europene, care pot  fi folosite pentru achiziţionarea unor utilaje agricole, echipamente frigorifice şi, desigur, realizarea de obiective pentru stocare şi depozitare a produselor”, le-a spus Adrian Gâdea, secretar de stat în MDRAP, producătorilor agricoli prezenţi, joi, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean.

Întâlnirea a avut drept principal obiectiv implicarea instituțiilor publice responsabile în activități menite să prezinte informațiile necesare producătorilor din sectoarele legume-fructe și viță-vin, pentru sprijinirea acestora în cunoașterea tuturor posibilităților de accesare a fondurilor europene destinate acestor sectoare de producție.

În acest sens, directorul general adjunct al APIA, Constantin Bîrca a prezentat beneficiile asocierii producătorilor de legume și fructe în organizații de producători recunoscute, grupuri de producători sau cooperative, pentru a putea, astfel, să acceseze ajutoare financiare comunitare. Totodată, în cadrul întâlnirii, producătorilor agricoli le-au fost prezentate şi măsurile din cadrul PNS 2014-2018, respectiv măsura de restructurare și reconversie, programe de investiții, asigurarea recoltei de struguri, programe de informare și promovare a vinurilor.

“Pentru această întâlnire am ales două teme din Progeamul Naţional Suport 2014-2018, sector viti-vinicol şi, bineînţeles, sectorul legumicol. (…) Întâlnirea noastră a apărut ca o necesitate în urma discuţiilor lungi pe care le-am avut, a analizelor la nivelul Ministerului Agriculturii, în cadrul grupurilor de lucru. Iar concluzia la care am ajuns este aceea că fără a conştientiza, fara a ne asocia în cooperative, în grupuri de producători, oricum într-o formă juridică, oricât de mică ar fi ea, nu putem accesa fondurile europene. Ministrul transmis de ministrul Petre Daea este acela de a face  tot ce ne stă în putinţă fiecare ban venit de la Uniunea Europeană, toate fondurile puse la dispoziţia noastră intră în discuţie, iar aici mă refer nu doar la fondurile administrate şi getionate de APIA, ci şi de cele gestionate de AFIR, a precizat Constantin Bîrca, director general adjunct al APIA. (…) În ceea ce priveşte sectorul legume-fructe, aş vrea să spun încă de la început că nu este nimic nou anul acesta, încă din 2018, Ministerul Agriculturii, prin instituţiile subordonate, au arătat un interes major pentru constituirea cooperativelor, a grupurilor de producători şi a organizaţiilor de producători. Lucru care s-a realizat şi, după un efort susţinut, am reuţit să constituim 35 de grupuri de producători, care au beneficiat de sprijin, atât naţional, cât şi de Uniunea Europeană, pentru funcţionare, chirii şi sedii, dar şi muşte alte ajutoare. Există posibilitatea ca aceste grupuri de producători să devină, într-o păerioadă de tranziţie de cinci ani de zile, organizaţii de producători – o altă formă de organizare, cu ceva mai multe îndatoriri. La nivel naţional avem, în prezent, constituite 24 de organizaţii de producători. (…) Ca să ne constituim într-o organizaţie de producători trebuie să avem minim cinci membri şi să îndeplinim un criteriu foarte important şi anume să avem o valoare comercializată peste un milion de lei. Eu cred că nu este o sumă mare, dar trebuie să facem dovada că am vândut fiscalizat, cu acte”, a precizat Constantin Bîrca, director general adjunct APIA. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code