Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Autorităţile teleormănene se poziţionează împotriva realizării centralei nucleare de la Belene

Factorii de decizie de la nivelul judeţului, împreună cu reprezentanţii Fundaţiei pentru Mediu şi Agricultură din Sofia au dezbătut marţi, 22 august, în cadrul unei şedinţe desfăşurate în sala mare de şedinţe a Palatului Administrativ, un subiect care s-a dovedit a fi unul de interes pentru locuitorii judeţului de-a lungul timpului, respectiv realizarea unei centrale nucleare la Belene. În acest sens, în urma întâlnirii, s-a luat decizia ca autorităţile teleormănene să se poziţioneze împotriva realizării proiectului, pe care preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Dănuţ Cristescu îl consideră unul “care poate avea un impact devastator asupra populaţiei judeţului Teleorman şi mediului”. De asemenea, autorităţile de la nivelul judeţului au luat decizia de a transmite o scrisoare deschisă premierului Mihai Tudose, precum şi reprezentanţilor Parlamentului European, pentru a se opune iniţiativei bulgare de realizare a centralei la Belene.

Prezentă la întâlnire, Viorica Dăncilă a precizat că “în acest moment, soluţia raţională este aceea de a nu realiza acest proiect, de a ţine cont de riscurile pe care le implică”.

“Proiectul despre care am discutat, respectiv, reînceperea lucrărilor la centrala Belene, a scos în evidenţă un lucru foarte clar, dacă ar fi existat soluţii cât mai sigure pentru realizarea acestei centrale, ea ar fi fost de mult construită. (…) Putem înţelege dorinţa statelor de a avea mai multă independenţă energetică, dar un proiect care implică folosirea unor resurse şi echipamente ce ridică riscuri serioase nu poate fi însă realizat în orice condiţii. Fără a mai vorbi despre faptul că zona aleasă pentru acest proiect este una seismică. Ca teleormăneancă, sunt îngrijorată de modul în care un astfel de proiect, dacă ar fi realizat, poate afecta viaţa oamenilor din această zonă de Sud, cum mă preocupă şi sănătatea oamenilor şi a mediului din Bulgaria”, a precizat europarlamentarul PSD referitor la subiect. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code