Social

Au început înscrierile pentru Evaluarea Naţională

Monica DUMITRESCU

Înscrierile la Evaluarea Naţională se desfăşoară în perioada 15-17 iunie. Examenul începe pe 22 iunie, când se va desfăşura proba scrisă la Limba şi literatura română, urmând ca pe 24 iunie să aibă loc cea de-a doua probă şi ultima, la Matematică. Elevii care au studiat în limba matermă susţin examen şi la această disciplină pe 23 iunie, însă în Teleorman nu este cazul. Rezultatele pentru Evaluarea Naţională 2015 vor fi afişate pe 26 iunie, până la ora 16:00. Contestaţiile se depun în aceeaşi zi (26 iunie), între orele 16:00 – 20:00. Între 27 şi 29 iunie se vor rezolva contestaţiile, iar rezultatele finale se afişează pe 30 iunie 2015.

Începând din 3 şi până pe 7 iulie, absolvenţii de gimnaziu pot completa opţiunile în fişele de înscriere la repartizarea computerizată în licee. Şi anul acesta, admiterea la liceu se va face pe baza mediilor obţinute la Evaluarea Naţională, care contează în calculul mediei de admitere în proporţie de 75%, restul de 25% reprezentând media generală obţinută pe parcursul celor patru ani de gimanziu.

Prima etapă a repartizării computerizate în licee, care se va face în funcţie de opţiunile candidaţilor, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, va avea loc pe 14 iunie.

Pentru absolvenţii care nu participă la această etapă sau care rămân nerepartizaţi, cel mai adesea din cauza numărui mic de opţiuni trecute în fişa de înscriere, va fi organizată o a doua etapă a repartizării computerizate în data de 23 iulie. În a doua etapă, repartizarea se va face pe locurile rămase libere după prima etapă.

La repartizările computerizate se pot înscrie doar absolvenţii de gimnaziu care au susţinut Evaluarea Naţională, indiferent de rezultatul pe care l-au obţinut.

Absolvenţii care nu au participat la niciuna din etapele repartizării computerizate în clasa a IX-a mai au o şansă în toamnă, în perioada 3-4 septembrie, când se va face repartizarea acestora în şedinţă publică pe locurile rămase libere. În cea de-a treia etapă a admiterii la liceu, pot participa şi absolvenţii care nu au susţinut Evaluarea Naţională.

Liceele din Teleorman pun la dispoziţia absolvenţilor de gimnaziu anul acesta 3052 de locuri în clasa a IX-a, la care se mai adaugă alte 218 locuri special rezervate pentru candidaţii de etnie romă. Mai sunt disponibile şi aproape 200 de locuri în învăţământul profesional de trei ani. Numărul total al locurilor în clasa a IX-a depăşeşte cu mult numărul absolvenţilor de gimnaziu din acest an.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.