Social

Au început înscrierile pentru cea de-a VII-a ediţie a concursului de vinuri la Alexandria

Monica DUMITRESCU

Păstrând tradiţia din ultimii ani, Primăria municipiului Alexandria şi Consiliul Local, organizează vineri, 30 ianuarie 2015, de la ora 10.00, la Casa de Cultură din Alexandria – Clubul Pensionarilor, concursul “Cel mai bun vin alb/roşu/roze de pe plaiurile alexăndrene”.

Potrivit organizatorilor, la acest concurs se pot înscrie doar locuitorii municipiului Alexandria cu vinuri de producţie proprie şi vie pe rod în municipiul Alexandria. Vinul înscris în concurs va fi depus în recipient de sticlă cu capacitatea de 1 litru la Clubul Pensionarilor. La înscriere participanţii trebuie să se prezinte cu un act de identitate, care să ateste domiciliul în municipiul Alexandria. Organizatorul va verifica veridicitatea datelor declarate şi îşi rezerva dreptul de a descalifica persoanele înscrise în baza unor declaraţii false. Startul înscrierilor a fost dat pe 7 ianuarie 2015, ultima zi pentru înscrierea vinurilor în concurs fiind 23 ianuarie. Înscrierile se fac, la Primăria Alexandria, et II, cam. 50.

Organizatorii pun la bătaie premii atractive pentru câştigătorii primelor trei locuri la toate secţiunile concursului.

Concursul a fost iniţiat la Alexandria în urmă cu şase ani în preajma Sărbătorii viei şi vinului-Zărezean, celebrată la 1 februarie, municipalitatea având ca partener în organizarea acestui concurs Asociaţia Culturală Zărezean. A devenit tradiţional în rândul cultivatorilor autohtoni de viţă de vie, numărul participanţilor crescând semnificativ de la o ediţie la alta. La ediţia a cincea a concursului organizată în anul 2013 s-au înscris 34 de participanţi la secţiunea vin roşu şi 13 participanţi la secţiunea vin alb, aproape dublu faţă de ediţiile anterioare, pe lângă recunoaşterea calităţii vinului produs de aceştia, participanţii fiind probabil atraşi şi de premiile în bani oferite de organizatori. În 2014, odată cu introducerea obligativităţii de a prezenta titlurile de proprietate a viilor la înscrierea candidaţilor în concurs, în acest fel fiind eliminaţi din start cei care produc vinuri din struguri cumpăraţi de pe alte meleaguri, o măsură pentru obiectivitatea desemnării celui mai bun vin produs pe plauri alexăndrene, numărul concurenţilor a scăzut, însă nu a mai existat suspiciuni privind provenienţa vinurilor.

La secţiunea vin alb au fost înscrise în concurs anul trecut doar cinci soiuri de vin. Cel mai bun vin alb s-a dovedit a fi cel produs de alexăndreanul Bulumac Anghel, căruia i-a fost atribuit de juriu locul I. Pe locul II s-a clasat Capeţ Marcel, iar pe locul III Olteanu Ion. Concurenţa la secţiunea vin roşu a fost mai mare, în competiţie fiind înscrise 24 de soiuri de vin. Juriul a stabilit ca fiind cel mai bun vin roşu produs pe plaiuri alexăndrene anul trecut, cel înscris în concurs de Comănescu Dumitru. La secţiunea vin roşu pe locul doi s-a clasat Neagu Spirea, iar pe locul al treilea Bulumac Anghel. Organizatorii au oferit câştigătorilor premii în bani. Astfel, ocupanţii locului I la ambele secţiuni au primit câte 500 lei, cei de pe locul al doilea câte 300 de lei, iar cei de pe locul III câte 200 lei. În premieră, anul trecut au fost premiaţi şi cel mai tânăr şi cel mai vârstic producător de vinuri din Alexandria. Premiile au fost obţinute Icu Mircea – 44 de ani, respectiv de Bulumac Anghel, în vârstă de 84 de ani. Aceştia au primit câte 100 lei fiecare.

Juriul a fost alcătuit din cunoscători ai secretelor licorii bahice care au analizat soiurile prezentate în concurs oferind puncte pentru culoare, tărie, limpiditate, aromă şi gust.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.