Eveniment

Au fost decernate premiile Festivalului Naţional de Literatură “Marin Preda”

IMG_4142Monica DUMITRESCU

Manifestările finale în cadrul celei de-a XIV-a ediţii a Festivalului Naţional de Literatură “Marin Preda”, organizat de Consiliul Judeţean Teleorman şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Telorman, şi mai multe reviste culturale locale şi naţionale, s-au desfăşurat joi, 25 septembrie, la Alexandria şi Siliştea Gumeşti. Evenimentul a debutat în Sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Teleorman cu Simpozionul “Marin Preda-confesiune şi romanesc” la care au participat zeci de scriitori, publicişti, poeţi, critici literari, jurnalişti din Teleorman, Bucureşti şi mai multe judeţe ale ţării. În deschiderea manifestărilor au luat cuvântul directorului Centrului Cultural Teleorman, Elena Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Adrian Gâdea şi senatorul Timotei Stuparu, în calitate de fost director al Centrului Cultural.

A urmat festivitatea de decernare premiilor ediţiei a XIV-a a festivalului. Juriul condus de poetul, prozatorul şi dramaturgul Horia Gârbea, din care au făcut parte poeţi, prozatori, critici literari şi jurnalişti de renume din ţară şi din Teleorman a decis ca anul acesta premiul “Marin Preda” să fie acordat lui Cezar Mihai Pârlog din Bucureşti care s-a înscris în concurs cu prozele “Cărăbuşul auriu”, “Perseverenţa este mereu roz-albastră” şi “Avram Iancu şi cuiele sau Dom Titu şi criza”.

Premiul I a fost acordat Marianei Dobrică din Craiova. Premiul al II-lea a fost câştigat de Aura Lupan din Bucureşti şi Isabella Drăghici din Bucureşti, iar premiul III de Laur Cavacgi din Constanţa şi B.M. Ionescu-Lupeanu din Bucureşti. Fiecare laureat a primit şi un premiu de la una dintre revistele literare partenere în organizarea acestui eveniment: “Luceafărul de dimineaţă”, “Argeş”, “Bucureştiul literar şi artistic”, “Litere”, “Pro Saeculum”, “Caligraf”.

Toate prozele scurte aparţinând scriitorilor care au urcat pe podiumul celei de-a XIV-a ediţii a Festivalului Naţional “Marin Preda” au fost publicate într-un volum, urmând să fie publicate şi în paginile revistelor literare menţionate.

Tot cu acest prilej a avut loc lansarea romanului “Să locuieşti într-un câine” în prezenţa autorului, Ştefan Mitroi, poet, prozator, dramaturg şi jurnalist de origine teleormănean. De asemenea, a fost inaugurată şi o expoziţie de carte, cu volume publicate în anul 2014 a căror prezentare a fost realizată de prozatorii, criticii literari din Târgovişte şi Alexandria, Mihai Stan, respectiv Liviu Comşia.

Toţi participanţii s-au deplasat în după amiaza zilei de joi la Siliştea Gumeşti unde au vizitat casa natală a scriitorului şi Centrul Memorial Marin Preda.

Oficial, manifestările celei de-a XIV-a ediţii a Festivalului Naţional Marin Preda se încheie vineri, 26 septembrie, cu vizitarea unor locuri memoriale şi a unor monumente istorice din Teleorman.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.