În atenţia autorităţilor: Stâlpi care stau să cadă… peste oameni

Stâlpi de electricitate, telecomunicații și nu numai, din lemn, vechi, putrezi, unii și cu grămezi de fire încâlcite pe ei, de nu se mai știe dacă stâlpul ține firele sau firele țin stâlpul, se găsesc în multe zone din județ.

Societăţile private care așează stâlpii pe domeniul public uită uneori de aceștia. Astfel că, în timp, unii ajung aproape să se prăbușească, în timp ce alții sunt abandonați, fără să mai aibă pe ei cabluri de tv sau telefonie.

Stă sau nu stă în picioare?

Într-o oarecare măsură, se poate spune că e ca la loto. Stâlpii vechi şi putrezi, pe care stau încolăcite grămezi de fire, pot să cadă azi sau pot să cadă mâine. E doar o chestiune ce ține de noroc dacă o să cadă peste un copil, peste o mașină sau, în cazul cel mai fericit, pe strada goală.

Din ce în ce mai mulți se înclină amenințător pentru oamenii care trec pe lângă ei. Iar până când situația se va remedia, precauţia celor care au drum prin preajma stâlpilor este primordială.

Oamenii se plâng că stau cu frica-n sân, dar şi că nimeni nu face nimic pentru a remedia situaţia.

Unul dintre cititorii noștri ne-a semnalat astfel de cazuri pe raza localităților Conțești, Bragadiru, Trivalea Moşteni, Scurtu Mare, Poeni, Siliştea, Botoroaga, Purani, Tătărăştii de Jos. Omul spune și că a făcut numeroase sesizări, însă fără ecou deocamdată. Și mai spune și că stâlpii se degradează pe zi ce trece, iar o nenorocire se poate întâmpla oricând.

Un stâlp a căzut peste o mașină. Din fericire, nimeni nu a pățit nimic

Spre finalul anului trecut, un stâlp de telecomunicaţii s-a rupt pe raza localităţii Nanov şi a căzut peste o maşină, chiar în momentul în care echipa de intervenţii a încercat să se urce pe el. Stâlpul a cedat și a căzut peste o mașină parcată regulamentar, iar un mare noroc a făcut ca zona să fie liberă, iar în mașină nimeni.

Purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman, Gelu Dragomir, declara la momentul producerii evenimentului că pentru intervenţie au fost angrenate mai multe forţe de la Detaşamentul Alexandria, un echipaj de descarcerare şi un echipaj SMURD, dar şi şase subofiţeri care au avut grijă să elibereze zona.

“Se pare că stâlpul era putrezit. Când au vrut să se urce cu scara pe el cei de la telecomunicaţii, acesta a căzut. Evenimentul a fost fără victime şi cu pagube minore”, declara, la momentul producerii evenimentului, purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman.

Însă acesta este doar unul dintre stâlpii care amenință viața oamenilor care nu au de ales și trec zilnic prin preajma lor. Iar dacă acest exemplu este unul cu final fericit, în sensul că nu au fost înregistrate victime, ci doar pagube materiale, nu se poate spune cu certitudine că la fel va fi de fiecare dată.

Și grav este faptul că nu numai oamenii care trec pe marginea drumurilor unde stau să cadă astfel de stâlpi sunt în pericol, ci și angajații care își riscă viața când se urcă la intervenții pe stâlpii putrezi, care pot să cedeze sub greutatea lor oricând.

Teleormănenii indică zonele din județ unde sunt stâlpi care stau să cadă! În atenția prefectului și a președintelui CJ

Evenimentul ridică semne de întrebare cu privire la o problemă gravă din județul nostru: stâlpii de lemn, putreziți de vreme, instabili acum și înclinați, care pot fi văzuți pe marginea multor drumuri din județ. Cititorii  indică zonele unde au observat asemenea probleme și spun că au sesizat și autoritățile cu privire la acest aspect.

Deocamdată, nu știe nimeni dacă autorizațiile stâlpilor mai sunt valabile sau dacă cei în drept au făcut verificări pentru a constata care este starea acestora. De fapt, nu e foarte clar nici cine ar trebui să se ocupe de asta. Cert este că probleme sunt în mai multe zone din județ și că nu mai devreme de finalul anului trecut puțin a lipsit să se întâmple o tragedie.

Întrucât ar fi de dorit ca autoritățile să ia rapid măsuri și accidente stupide, provocate de neglijență și indiferență, să nu aibă loc, le sugerăm cititorilor noştri să continue să ne indice locuri din Teleorman, unde au observat stâlpi înclinați spre drum sau care stau să cadă, care reprezintă un real pericol pentru siguranța oamenilor.

Situația semnalată de cititorul nostru, respectiv stâlpii care stau să cadă în localităţile Conțești, Bragadiru, Trivalea Moşteni, Scurtu Mare, Poeni, Siliştea, Botoroaga, Purani, Tătărăştii de Jos, a fost adusă la cunoștință și președintelui Consiliului Județean, Dănuţ Cristescu, precum și prefectului județului – Florinel Dumitrescu, care au promis că vor încerca să descâlcească ițele în acest caz și să afle cine poartă responsabilitatea privind siguranța stâlpilor, cine verifică autorizarea și cine poate dispune măsuri ca toți stâlpii care sunt un real pericol pentru siguranța teleormănenilor să fie îndepărtați, întăriți sau schimbați.

Referitor la subiect, preşedintele Consiliului Judeţean Dănuţ Cristescu a precizat că, personal, nu a primit nicio sesizare în acest sens, dar că va avea în atenţie problema şi va verifica valabilitatea autorizaţiilor emise de autorităţile locale pentru acei stâlpi.

“Nu am nicio sesizare în acest sens, însă voi avea în vedere problema şi voi face verificări. Este, într-adevăr, de văzut dacă autorizaţia stâlpilor mai este valabilă şi modul în care trebuie acţionat pentru ca astfel de situaţii să fie eliminate”, a precizat Dănuţ Cristescu.

Pe de altă parte, de la reprezentsanţii Instituţiei Prefectului am aflat că există o sesizare înregistrată referitor la problema ridicată de cititorul nostru şi că urmează să fie organizată o întâlnire cu reprezentanţii fimei de telefonie de care aparţin stâlpii, pentru a verifica în ce măsură situaţia, care reprezintă un real pericol pentru locuitorii judeţului, poate fi remediată.

Paza bună trece primejdia rea

La o simplă trecere în revistă a evenimentelor petrecute în țară de-a lungul timpului, se poate obeserva că a devenit un obicei deja ca măsurile să fie luate de-abia după ce se întâmplă o nenorocire.

Sperăm că în situaţia expusă nu se va întâmpla acest lucru și că factorii de decizie vor lua măsuri în acest sens, înainte ca un eveniment nefericit să-i oblige să o facă. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code