Eveniment

Asociaţia TETA dă startul celei de-a IX-a ediţii a Festivalului de Teatru Tânăr Ideo Ideis

Monica DUMITRESCU

Luni, 18 august, va avea loc deschiderea unuia dintre cele mai aşteptate evenimente culturale în Alexandria organizat de Asociaţia TETA. Ediţia a noua a Festivalului Naţional de Tetru Tânăr Ideo Ideis se va desfăşura în perioada 18-26 august.

Începând cu această ediţie, Ideo Ideis renunţă la secţiunea Competiţie, fiind un festival construit pe ideea de echipă şi pe principiul dezvoltării personale în relaţie cu ceilalţi. În urma preselecţiei, în această secţiune, numită acum Spectacole de teatru tânăr, intră an de an 9 trupe de teatru de liceeni din România şi o a 10-a trupă locală, câştigătoarea festivalului pauza_de_teatru. Cele 9 trupe care au trecut de preselecţie şi care vor urca pe scena Ideo Ideis în acest an sunt: AICI – Constanţa cu spectacolul “Sub aceeaşi stea”, John Green; MIRCEA ALBULESCU – Câmpina cu spectacolul “Soacra cu 3 nurori”, farsă populară dupa Ion Creangă; AS – Bucureşti cu spectacolul “Clasa noastră”, adaptare după Tadeusz Slobodzianek; ATELIERUL DE TEATRU – Botoşani cu spectacolul “ampiticipecreier.com”, Ilinca Anamaria Prisăcariu; DOMINO – Râmnicu Vâlcea cu spectacolul “5 nuanţe de negru”, scenariu propriu; GONG – Roman cu spectacolul “Satul electronic”, Valeriu Butulescu; OGLINZI – Sinaia cu spectacolul “Povesti de familie”, Bijana Srbljanovic; THEATRON – Vulcan cu spectacolul “Visul unei nopţi de sânziene”, adaptare dupa William Shakespeare; YORICK – Bucureşti cu spectacolul “Gâlcevile din Ghioggia”, Carlo Goldoni. Cea de-a zecea trupă care va urca pe pe scenă, câştigătoarea concursului local “pauza_de_teatru” este StarT – Alexandria cu spectacolul “Scene din viaţa insectelor”, Karel şi Joseph Capek.

Cele 10 trupe vor prezenta spectacolele cu care s-au înscris pe scena Ideo Ideis, în perioada 23-25 august, în faţa unui grup de mentori din lumea artistică, susţinători ai festivalului încă de la începuturi. Cei 5 mentori sunt: Cătălin Ştefănescu, Marius Manole, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu şi Vlad Zamfirescu.

La fel ca în fiecare an, Festivalul Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria include opt secţiuni: Atelierele de Teatru Tânăr, Atelierele de Măiestrie, Spectacolele de Teatru Tânăr, Spectacolele de teatru profesionist, Cinemateca Târzie, Seara Povestitorilor, Masterclass-urile Ideo Ideis.

De asemenea, vor avea loc evenimente dedicate comunităţii din Alexandria: spectacolele de stradă, proiecţii gratuite de film, ateliere de dezvoltare personală pentru copii şi părinţi şi reprezentaţiile din cadrul terasei Conciato, spaţiul inaugurat anul trecut, ca scenă de debut pentru studenţi sau tineri absolvenţi ai facultăţilor de teatru din România.

Marcel Iureş, preşedintele de onoare al Ideo Ideis, va urca şi anul acesta pe scena Casei de Cultură din Alexandria, împreună cu George Mihăiţă, cu spectacolul “Păi… despre ce vorbim noi aici, Domnule?”, de Cătălin Ştefănescu, după romanul “Moromeţii” al lui Marin Preda, în regia lui Alexandru Dabija.

Festivalul Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis este, probabil, unul dintre cele mai impresionante evenimente culturale din ultimii ani. Iar asta nu doar pentru că proiectul a fost gândit de câţiva liceeni pasionaţi de teatru, ci şi pentru că aceşti tineri au reuşit să aducă în Teleorman o adevărată efervescenţă culturală, o energie şi o magie a teatrului tânăr, care a transformat, an de an, un oraş relativ mic ca Alexandria, într-un adevărat centru cultural, în care “lumea bună” a teatrului se reuneşte, pentru a aplauda la scenă deschisă tinerii care performează cu pasiune.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.