Aproape o mie de teleormăneni încasează stimulent de inserţie pentru creşterea copilului

La nivelul judeţului Teleorman, 950 de persoane beneficiază de stimulent de inserţie pentru creşterea copilului, iar 41 au fost suspendaţi la sfârşit de lună, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Potrivit informaţiilor furnizate, pentru cei 950 de beneficiari a fost plătită suma de 606.836 de lei, suma medie plătită fiind de 638,77 de lei.

Persoanele aflate în concediul pentru creşterea copilului, dar care aleg să revină la serviciu mai repede decât trebuie, pot cere acordarea stimulentului de inserţie, cunatumul acestuia fiind de 50% din cuantumul minim al indemnizaţiei aferente concediului pentru creşterea copilului. Acest drept al părinţilor este reglementat de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, iar valoarea acestuia a crescut, de la 1 aprilie 2017, pentru a doua oară în acest an şi a ajuns la 650 de lei.

Potrivit normelor legale în vigoare, plata stimulentului de inserţie încetează când copilul împlineşte doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap). Totuşi, în cazul persoanelor care obţin venituri cu minimum 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap), acordarea stimulentului se prelungeşte până când copilul împlineşte trei ani (respectiv patru ani, în cazul copilului cu handicap).

Potrivit aceleiaşi surse, la nivelul judeţului Teleorman, 1.657 de persoane primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului, iar 143 au fost suspendate de la plată la final de lună. Pentru plata drepturilor personelor care primesc indemnizaţia pentru creşterea copilului, în luna septembrie a fost achitată suma de 2.258.498 de lei, se mai arată în raportul ANPIS, suma medie plătită fiind de 1.363,00 de lei.

În Teleorman, cea mai mare indemnziaţie pentru creşterea copilului este de 8.500 de lei, de altfel plafonul maxim care poate fi acordat. La polul opus, cea mai mica indemnizaţie pentru creşterea copilului este de 1.233 lei care, în prezent, se calculează ca fiind 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code