Aproape o mie de teleormăneni încasează stimulent de inserţie pentru creşterea copilului

La nivelul judeţului Teleorman, 983 de persoane  beneficiază de stimulent de inserţie pentru creşterea copilului, iar 46 au fost suspendaţi la sfârşit de lună, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Conform informaţiilor furnizate, pentru cei 983 de beneficiari a fost plătită suma de 622.489 de lei, suma medie plătită fiind de 633,25 de lei.

Persoanele aflate în concediul pentru creşterea copilului, dar care aleg să revină la serviciu mai repede decât trebuie, pot cere acordarea stimulentului de inserţie, cunatumul acestuia fiind de 50% din cuantumul minim al indemnizaţiei aferente concediului pentru creşterea copilului. Acest drept al părinţilor este reglementat de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, iar valoarea acestuia a crescut, de la 1 aprilie 2017, pentru a doua oară în acest an şi a ajuns la 650 de lei.

Potrivit normelor legale în vigoare, plata stimulentului de inserţie încetează când copilul împlineşte doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap). Totuşi, în cazul persoanelor care obţin venituri cu minimum 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap), acordarea stimulentului se prelungeşte până când copilul împlineşte trei ani (respectiv patru ani, în cazul copilului cu handicap).

Potrivit aceleiaşi surse, la nivelul judeţului Teleorman, 1.746  de persoane primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului, iar 151 au fost suspendate de la plată la final de lună. Pentru plata drepturilor personelor care primesc indemnizaţia pentru creşterea copilului, în luna ianuarie a anului 2018 a fost achitată suma de2.440.349 de lei, se mai arată în raportul ANPIS, suma medie plătită fiind de 1.397,68 de lei. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code