Aproape o mie de părinţi şi-au reluat activitatea înainte să termine concediul de creştere a copilului

La nivelul judeţului Teleorman, 984 de persoane beneficiază de stimulent de inserţie pentru creşterea copilului, iar 46 au fost suspendaţi la sfârşit de lună, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Potrivit informaţiilor furnizate, pentru cei 984 de beneficiari a fost plătită suma de 623.600 de lei, suma medie plătită fiind de 638,77 de lei.

Persoanele aflate în concediul pentru creşterea copilului, dar care aleg să revină la serviciu mai repede decât trebuie, pot cere acordarea stimulentului de inserţie, cuantumul acestuia fiind de 50% din cuantumul minim al indemnizaţiei aferente concediului pentru creşterea copilului. Acest drept al părinţilor este reglementat de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, iar valoarea acestuia a crescut, de la 1 aprilie 2017, pentru a doua oară în acest an şi a ajuns la 633,74 de lei.

Judeţul Teleorman se numără printre judeţele cu cei mai puţini părinţi care beneficiază de stimulentul financiar, ocupând locul 36 la nivel naţional după numărul părinţilor care primesc stimulent de inserţie pentru creşterea copilului.

Potrivit normelor legale în vigoare, plata stimulentului de inserţie încetează când copilul împlineşte doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap). Totuşi, în cazul persoanelor care obţin venituri cu minimum 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap), acordarea stimulentului se prelungeşte până când copilul împlineşte trei ani (respectiv patru ani, în cazul copilului cu handicap).

Conform aceleiaşi surse, la nivelul judeţului Teleorman, 1.703 de persoane primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului, iar 167 au fost suspendate de la plată la final de lună. Pentru plata drepturilor personelor care primesc indemnizaţia pentru creşterea copilului, în luna decembrie a fost achitată suma de 2.353.776 de lei, se mai arată în raportul ANPIS, suma medie plătită fiind de 1.382,14 de lei. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

*

code