Economie

APIA vrea să prelungească termenul pentru primirea cererilor în vederea obţinerii subvenţiei la motorină

Fermierii care au dorit să primească subvenţia la motorină au putut depune cereri în acest sens până la 31 ianuarie, însă din cauza numărului redus de solicitări, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) vrea să prelungească data scadentă.

Potrivit directorului APIA, Dorel Benu, în momentul de faţă se lucrează la prelungirea termenului limită. Deoarece din totalul de 14.000 de cereri, doar 4.000 de beneficiari au reuşit să îşi depună solicitări pentru decont. “Am pus situaţia asta pe baza vremii care a fost în ultima perioadă, drept pentru care deja avem în minister o iniţiativă legislativă pentru modificarea termenului de depunere şi prelungirea acestuia până spre sfârşitul lunii februarie”, a spus directorul APIA. Nici în Teleorman nu au fost depuse prea multe cereri pentru acordul prealabil la motorină, pe data de 28 ianuarie, cu doar trei zile înaintea expirării termenului legal pentru depunerea acestor solicitări, la nivelul Centrului judeţean APIA erau depuse 819 dosare de acord prealabil aferente trimestrului IV 2013.

Fondurile totale alocate din bugetul de stat pentru subvenţionarea motorinei utilizate în agricultură se ridică la 555,9 milioane de lei pentru anul 2013 şi primele trei trimestre din 2014, iar cantitatea totală de motorină estimată pentru aplicarea acestui ajutor de stat este de 410 milioane litri, potrivit normelor metodologice de acordare a unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură, aprobate de Guvern în luna octombrie de anului trecut.

Pentru anul 2013, valoarea accizei decontate este de 1,399 lei pe fiecare litru de motorină, ceea ce înseamnă că susţinerea accizei este de 309,395 euro/ 1000 litri. Nivelul standard al accizei este de 330,395 euro/1000 litri.

Pe lângă prelungirea termenului de depunere a documentaţiei, fermierii au mai primit săptămâna trecută o veste bună, legată de subvenţia la motorină. Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat că aplicarea accizei suplimentare pe motorină nu va fi suportată în totalitate de agricultori, ministerul fiind cel care va suporta o parte din diferenţă. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.