Eveniment

Aparatul RT-PCR din sediul DSV a început să testeze/ Primele probe lucrate, ale cadrelor medicale de la Spitalul Județean și bătrânilor din centrul de la Talpa

Aparatul RT-PCR trimis de Guvern în județ și instalat în sediul DSVSA Teleorman a început, marți, să testeze probele suspecților de infecție cu noul coronavirus. Primele teste lucrate sunt ale cadrelor medicale de la Spitalul Județean de Urgență, unitate spitalicească a cărui mananger a făcut o cerere în acest sens, și ale persoanelor vârstnice din centrul de bătrâni de la Talpa, potrivit directorului executiv al DSP Teleorman, Stelian Cristea. Cel mai probabil, în perioada următoare, și managerii celorlalte unități medicale din județ vor solicita teste de screening pentru cadrele medicale.

De altfel, și la finalul vizitei făcute în județ, săptămâna trecută, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru spunea că printre primele teste lucrate de echipamentul RT-PCR vor fi cele ale cadrelor medicale care iau contact direct cu persoane infectate cu noul coronavirus.

Trei medici de laborator și doi biologi lucrează cu echipamentul RT-PCR din sediul DSVSA Teleorman, iar în ultima lună toți cei cinci specialiști au fost instruiți la centre de prestigiu din capitală. Potrivit directorului DSP Teleorman, zilnic vor putea fi lucrate între 70 și 100 de probe, iar capacitatea de prelucrare va crește în perioada următoare, odată cu folosirea unui nou extractor, care a fost achiziționat deja.

Aparatul RT-PCR a ajuns în Teleorman cu aproape o lună în urmă, a fost cedat de ANSVSA județului pe toata durata pandemiei de coronavirus, demersurile fiind făcute de secretarul general adjunct al Guvernului, Cristi Barbu.

“Se poate spune că lucrurile au intrat în normal, într-un normal al perioadei pe care o traversăm, cel puțin din acest punct de vedere. Existența unui astfel de echipament este esențială, pentru ca probele suspecților de infecție cu noul coronavirus să fie lucrate în cel mai scurt timp posibil”, a declarat Cristi Barbu.

Avizul pentru echipamentul RT-PCR ce funcționează în sediul DSVSA Teleorman a fost publicat, luni seară, în Monitorul Oficial. Prin ordin de ministru, Direcția de Sănătate Publică a fost adăugată pe lista unităților de specialitate avizate să realizeze testarea RT-PCR.

“Unitățile de specialitate care realizează testarea RT-PCR pentru stabiliarea diagnosticului de sindrom respirator acut sever determinat de noul coronavirus COVID-19 au obligația de a asigura prelucrarea probelor recoltate de către personalul de specialitate din cadrul direcțiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanță județene, Serviciul de Ambulanță București Ilfov sau din cadrul unităților sanitare, după caz, conform metodologiei de supraveghere, pe baza arondării teritoriale realizate de către Institutul de Sănătate Publică, prin Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Indicația testării prin metode de laborator RT-PCR a persoanelor suspecte de infecție cu virusul 2019-nCOV se realizează de către orice medic care depistează un caz suspect”, se arată în Ordinul de ministru, prin care Direcția de Sănătate Publică Teleorman se alătură listei unităților de specialitate care realizează testarea RT-PCR.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.