Social

Apa “verde” din fântânile şi curţile inundate din Cervenia, pericol de leptospiroză, TBC şi hepatită

IMG_1420După cum am semnalat, în comuna Cervenia mai multe familii sunt expuse unui risc epidemiologic major, asta pentru că în curţile lor bălteşte apă cu dejecţii, plină de gunoaie şi care s-a infiltrat şi în fântânile din care oamenii consumau la un moment dat apa. Chiar dacă apa nu mai este folosită pentru băut, sunt familii care o folosesc la spălatul vaselor sau la igiena personală, deşi este improprie oricărei activităţi casnice.

Potrivit directorului DSP Teleorman, Mioara Comana, apa este un real pericol pentru sănătatea publică, iar edilul localităţii ar fi trebuit să informeze DSP în vederea luării măsurilor de dezinfecţie. Primarul, nu numai că nu a informat nici o autoritate în legătură cu pericolul la care se expun cetăţenii comunei, dar i se pare că nici mare lucru nu este pentru că “situaţia asta este de 100 de ani şi chiar dacă se scoate apă acum mâine e la loc”, a spus primarul. Plus de asta, acesta a spus că este vorba doar de politică în acest caz, e zarvă degeaba şi prefectul a intervenit “pentru a mă sacrifica. Dar nu uitaţi, eu sunt ales, dumneavoastră numită”, a spus primarul localităţii, continuând prin a spune că “o să se schimbe Guvernul! Singura certitudine din povestea asta este că oamenii au fost supuşi unui risc major. „Pânza freatică din fântâni este la o distanţă foarte mică, o jumătate de metru, un metru. Am recoltat probe de apă în vederea stabilirii potabilităţii, dar vă pot spune că la modul cum arată, chiar şi în momentul ăsta, fără a aştepta analiza probelor de laborator, este clar că apa aia este nepotabilă. Există un mare risc epidemiologic, de îmbolnăvire de TBC, leptospiroză sau hepatită”, a declarat directorul DSP Teleorman, Mioara Comana.

 

Un alt focar de infecţie, de la care oamenii se puteau îmbolnăvi, era cârciuma din localitate

La magazinul alimentar de la care mulţi se aprovizionau, care avea şi regim de bar, cârciumă, loc de consum de băuturi alcoolice, cetăţenii localităţii mergeau să se aprovizioneze cu produse alimentare, iar alţii, după o zi de muncă, mergeau să consume, în mare parte, băuturi, alcoolice sau nonalcoolice. Din păcate, aceştia nici nu aveau habar la ce pericol se expun, pentru că, deşi incinta părea curată, în spatele ei se afla un morman de gunoi, adevărat focar de infecţie, iar grupul sanitar prevăzut la deschiderea localului se defectase, iar agentul economic improvizase un alt grup sanitar în curte, care era inundat, iar apa se infiltrase în fântâna care aproviziona localul cu apa utilizată la spălatul veselei din care oamenii consumau. Constatarea a fost făcută de o echipă a DSP Teleorman, CJPC Teleorman şi Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, care au declarat că din zona inundată, halbele de bere s-au spălat cu apa afectată, clienţii fiind expuşi unui risc major. DSP-ul a decis să închidă unitatea, din cauza pericolului. Directorul DSP Teleorman, Mioara Comana, vădit consternată de nepăsarea primarului faţă de sănătatea oamenilor care-i dau votul, a declarat că “la o cârciumă, în urma inundaţiilor sau a stagnării apelor, grupul sanitar vechi s-a prăbuşit, au improvizat unul nou, apele au continuat să stagneze, dejecţiile să plutească, cetăţenii se duceau la cârciumă, consumau băuturi, halbele se spălau cu apa respectivă, deci mai mare risc de atât nici că se putea, bine că nu au fost temperaturi ridicate. Am închis-o până la remedierea situaţiei”. (C.P.)

IMG_1423IMG_1415IMG_1405IMG_1414

2 Comments

 1. Marele gospodar al com. Cervenia a fost facut ,, mat” de catre o femeie.
  Domnule primar locul dumneavoastra este la Caminul de batrani.

 2. UN CETATEAN

  Este de apreciat cum doamna prefect se implica in toate problemele cetatenilor.
  La Cervenia aceste probleme se puteau rezova in cea mai mare parte de catre primar.
  Domnule primar la cate mandate de edil al comunei aveti
  aceste lucruri le puteati rezolva fara interventia doamnei prefect !!!!!!!!!!!!!!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.