Social

În anul 2016, Casa de Pensii Teleorman a acordat 529 de bilete de tratament cu titlu gratuit, dintr-un total de 4.492 de bilete

Casa Naţională de Pensii Publice organizează şi administrează sistemul de trimitere la tratament balnear a persoanelor îndreptăţite, având la dispoziţie fondurile alocate pentru acest tip de prestaţii prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Durata sejurului unui bilet de tratament este de 16 zile, iar a tratamentului balnear de 12 zile. Lista beneficiarilor se afişează la sediul Casei Judeţene de Pensii Teleorman şi se publică pe pagina de internet a instituţiei.

De asemenea, pensionarii primesc informare poştală sau telefonică în funcţie de preferinţa exprimată în cerere, despre data repartizării biletului, termenul de ridicare şi actele necesare ridicării acestuia.

Potrivit directorului executiv al CJP Teleorman, Emilian Bomboe, pot beneficia de tratament balnear, în condiţiile legii, persoanele care au calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, asigurat al sistemului public de pensii, beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilete de tratament balnear.

Distribuirea biletelor de tratament balnear se face de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii.

Pentru anul 2016, pe perioada 15 februarie – 29 noiembrie, Casei Județene de Pensii Teleorman i-au fost repartizate un număr de 4.355 bilete la tratament balnear în 19 serii, respectiv 1.426 locuri la tratament balnear în unitățile de tratament din proprietatea Casei Naționale de Pensii Publice – Sucursale ale Societății de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă (TBRCM) și 2.929 locuri în completare prin contracte încheiate potrivit legii cu alte unități de profil. Numărul acestora a fost suplimentat ulterior, în cursul anului 2016, Casa Județeană de Pensii Teleorman eliberând un număr de 4.492 bilete de odihnă și tratament balnear, repartizate pe 19 serii, pe staţiuni, unităţi de cazare şi date de prezentare.

Asigurații și pensionarii sistemului public de pensii beneficiază de tratament balnear gratuit, în cazul pensionarilor de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurarilor sociale și al beneficiarilor de legi speciale sau cu suportarea de către beneficiar a unei contribuții bănești, în cazul asiguraților sistemului public de pensii și celorlalte categorii de pensionari.

Cele mai solicitate staţiuni au fost cele din Călimăneşti, Căciulata, Olăneşti pentru afecţiuni digestive, Herculane, Pucioasa, Amara, Techirghiol, Eforie Nord, Saturn pentru afecţiuni reumatice, Covasna, Tuşnad, Vatra Dornei, Buziaş, pentru afecţiuni cardiovasculare, Govora, Slănic Prahova, Slănic Moldova pentru afecţiuni respiratorii.

Numărul biletelor acordate cu titlu gratuit pentru anul 2016 a fost de 529 locuri reprezentând 11,78% din total, cea mai mare pondere o au persoanele cu grad de handicap 418 locuri respectiv 9%, pensionarii de invaliditate în cadrul programelor de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale, 91 de locuri, restul fiind pentru alte categorii precum deținuții politici ( DL 118/1990) cu 9 locuri, persoane beneficiare de drepturi în baza Legii nr.189/2000, din motive etnice, 21 locuri și persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr.44/1994 – veteranii de război, 5 locuri.

Comparativ cu anul 2015, în anul 2016 au fost eliberate cu 16 locuri mai multe bilete de tratament şi cu 111 locuri mai multe pentru bilete acordate cu titlu gratuit. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.