Economie

ANPC a găsit la comercializare apă cu Echerichia coli şi alte bacterii coliforme – În Teleorman, apa contaminată nu a ajuns pe rafturi

În perioada 26 mai – 18 iunie 2014, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat o acţiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale referitoare la modul de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a apelor minerale naturale şi a apelor de izvor.

Au fost controlaţi 1.014 operatori economici (107 distribuitori, 837 magazine,34 staţii de distribuţie carburanţi şi 36 producători) constatându-se abateri la 594 (58%) dintre aceştia.

A fost verificată o cantitate de circa 7.500.000 litri apă minerală naturalăşi apă de izvor, constatându-se că 1.081.000 litri, 14% din cantitatea controlată, nu respectau prevederile legale în vigoare privind protecţia consumatorilor.

Au fost prelevate 26 eşantioane de ape minerale naturale şi ape de izvor, care urmare analizelor efectuate de CNIEP LAREX a rezultat ca 27% prezentau abateri de la prevederile legale în vigoare.

Urmare deficienţelor constatate, au fost dispuse o serie de măsuri, respectiv oprirea definitivăşi retragerea de la comercializare a circa 50.000 litri de apăîmbuteliatăîn valoare de 97.798 lei care aveau caracteristici organoleptice neconforme, erau depozitaţi în condiţii improprii sau care prezentau data durabilităţii minimale depăşită;oprirea temporară de la comercializare a peste 1.031.000 litri apă minerală naturală, apă de izvor şi apă de masăîn valoare de 956.880 lei până la remediereaneconformităţilor constatate; aplicarea a 617 sancţiuni contravenţionale constând în 410 amenzi însumând 1.141.000 lei şi 207 avertismente pentru încălcareareglementarilor privind protecţia consumatorilor.

Principalele abateri constatecomercializarea unor produse având caracteristici organoleptice neconforme, prezenţa Escherichia coli şi a bacteriilor coliforme (conform CNIEP Larex); parametri fizico-chimici neconformi cu cei declaraţi, diferenţe de până la 10 ori mai mici faţă de parametri declaraţi şi cei determinaţi;comercializareaunor ape minerale cu data durabilităţii minimale depăşită;nerespectarea condiţiilor de păstrare şi depozitare recomandate de producători; lipsa informaţiilor sau marcarea incorectă sau incompletă a elementelor de identificare şi caracterizare, neoferindu-se consumtorilor informaţiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit, circa 12% din cantitatea controlată; ambalaje deteriorate; practici comerciale incorecte.

12 % din cantitatea de apa minerală naturală controlată prezenta deficienţe de etichetare, lipsa informaţiilor sau marcarea incorectă sau incompletă a elementelor de identificare şi caracterizare, neoferindu-se consumatorilor informaţiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit. Acete deficienţe s-au întâlniot şi în Teleorman. Astfel, potrvit ANPC, comercializarea apei minerale naturale şi a apei de izvor provenite din aceeaşi sursă sub mai multe denumiri comerciale, contrar prevederilor legale (HG nr. 1020/2005) s-a depistat în Ilfov îmbutelierea şi comercializarea unei ape de izvor având indicată ca sursa F1, F2, F3 FRATESTI, sub patru denumiri comerciale diferite în 20 de judeţe, printre care şi Teleorman.

De asemenea, ANPC precizează că apa de izvor platăîmbuteliată din sursa Izvor Unghia, Azuga, judeţul Prahova, avea înscrise pe etichetă afirmaţia “de 7 ori mai bună” care nu a putut fi probată, precum şi o serie de menţiuni de sănătate asociate alimentului “Hidratează mult mai bine decât apa obişnuită”; “Creşte imunitatea organismului”; “Este un puternic antioxidant”; “Scade colesterolul”; “Reduce procesul de îmbătrânire”; “Recomandatăîn curele de slăbire” ce nu sunt prevăzute în Regulamentul UE nr. 432/2012 de stabilire a unei liste de menţiuni de sănătate permise, înscrise pe produsele alimentare. Aceste deficienţe au fost descoperite şi în Teleorman. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.