Economie

Ancheta structurală în agricultură

Pentru agricultorii români, anul 2014 începe cu o anchetă structurală. Potrivit unor informaţii ale Institutului Naţional de Statistică (INS), ancheta va începe la nivel naţional în data de 10 ianuarie şi va dura până în data de 10 februarie.

Ancheta structurală vizează atât exploataţiile agricole fără personalitate juridică cuprinse în eşantion, cât şi toate exploataţiile agricole cu personalitate juridică, care au desfăşurat activităţi agricole, fie ca activitate principală, fie ca activitate secundară.

Astfel, la debut de 2014, angajaţii de la Statistică vor bate la porţile sătenilor şi fermierilor, pentru a le număra utilajele din exploataţia agricolă deţinută, numărul de hectare lucrate, dar şi păsările din gospodărie. Institutul Naţional de Statistică (INS) începe de pe data de 10 ianuarie efectuarea Anchetei Structurale în Agricultură (ASA), în toată ţara, prin care se verifică structura exploataţiilor agricole, pe eşantioane reprezentative din fiecare judeţ. Vor fi luate în analiză, prin sondaj, atât exploataţii deţinute de firme, cât şi ferme dezvoltate pe persoană fizică şi chiar gospodării individuale. Perioada de culegere a datelor pentru ASA 2013 este 10 ianuarie – 10 februarie 2014. ASA 2013 va fi realizată pe baza unui eşantion reprezentativ la nivel naţional, macroregiune, regiune de dezvoltare şi judeţ, format din circa 31.000 de exploataţii agricole cu personalitate juridică şi 313.000 exploataţii agricole fără personalitate juridică. Sunt vizaţi agricultorii care au ferme atât pe firmă, cât şi pe persoană fizică.

De precizat că doar anumite ferme şi exploataţii teleormănene vor face parte din această anchetă structurală şi că nu este vorba despre un recensământ agricol. Vor fi completate date despre destinaţia producţiei agricole dintr-o fermă, suprafaţa agricolă din exploataţie, câte hectare sunt în proprietatea fermierului, câte sunt arendate, ce culturi sunt înfiinţate şi pe ce suprafeţe, dotarea fermei cu maşini agricole şi utilaje, precum şi numărul de salariaţi pe care îl au fermele cuprinse în eşantionul Statisticii şi nivelul de instruire al acestora în sectorul agricol. Vor fi cerute date despre persoana care conduce explotaţia, inclusiv adresa acestuia de domiciliu. Fermierii vor răspunde la un chestionar în care există o rubrică prin care se clarifică dacă vânzarea directă către consumatorii finali reprezintă sau nu mai mult de 50% din vânzările totale ale respectivei exploataţii agricole. Angajaţii de la Statistică vor pune întrebări şi despre grădinile familiale, animalele pe care le cresc oamenii, păşuni, fâneţe existente în localitate. Rezultatele anchetei din agricultură vor fi disponibile la sfârşitul anului 2014. Datele rezultate din această procedură ce se va desfăşura la nivel naţional se vor transmite şi Eurostat. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.