Politic

America, Joe Biden şi puncte-puncte

Sorin Ovidiu Bălan

Vizita lui Joe Biden, vicepreşedintele SUA, s-a încheiat cu bine. A scăpat chiar şi de ameninţarea toiagului aurit, care de fapt disimula o năpraznică sabie, a unui măscărici-interlop din Cluj, cu un nume de atentator periculos, Nelson Mondialu, varianta disco a lui Bin Lade, care habar nu avea că locuieşte în acelaşi hotel cu înaltul demnitar american.

Mai mult, vizita a fost cât se poate de lămuritoare pentru noi. Joe Biden, spre deosebire de restul politicienilor de pe mapamond, nu a folosit limbajul aşa zis „diplomatic”, de fapt denumirea pompoasă a limbajului de lemn, din care nu se înţelege nimic. Vicepreşedintele american a fost cât se poate de tranşant în probleme cheie, asupra cărora aşteptam răspunsuri directe şi limpezi.

În ceea ce priveşte fierberea de la graniţa noastră cu Ucraina şi eventuala ameninţare militară a Rusiei la adresa României, a spus clar: „Puteţi conta pe noi. Punct!” Adică din punct de vedere militar, suntem asiguraţi. America şi NATO nu ne vor lăsa de izbelişte şi este foarte greu de crezut că Rusia va avea îndrăzneala să atace o ţară membră a Alianţei.

Ne-am lămurit şi cu corupţia. A spus la fel de limpede: „Corupţia este o formă de tiranie”. Şi iarăşi punct, am spune noi. Deci, tirania asupra cui se poate manifesta? Asupra poporului. Deci, cine o poate alunga? Însăşi victima, adică poporul, cu atât mai mult cu cât are la-ndemână cea mai teribilă armă a democraţiei: votul.

Va să zică, militar, vă apărăm noi. Punct! Corupţia eradicaţi-o singuri. Punct!

Mai clar de atât nu se poate. De aici încolo însă urmează ceaţa. Urmează puncte – puncte.

La începutul discursului de la Cotroceni, vece-preşedintele american a spus: „Poate mă adresez şi viitorului preşedinte”. Viitor, viitor, dar care? La adunare, în afară de Traian Băsescu, care nu mai are dreptul să candideze, se mai aflau Victor Ponta, Crin Antonescu şi Cătălin Predoiu, politicieni care, toţi şi-au anunţat intenţia de a candida la cea mai înaltă funcţie în statul român. O mică dumerire ar putea veni de la întâlnirea pe care Biden a avut-o cu ponta la Palatul Victoria cu Ponta, căruia, în final, i s-a adresat cu „domnule preşedinte”. Dar şi aici sunt puncte – puncte. Premierul ridică din umeri şi declară: „Ce ştiu eu ce ştie vicepreşedintele”. Antonescu coboară din umeri şi spune că a fost o simplă greşeală de exprimare. Predoiu lasă umerii la locul lor şi nu spune nimic.

Şi uite aşa am rămas cu trei puncte de suspensie, să ne tot perpelim până la iarnă.

One Comment

  1. Om fi noi teleormaneni, da’ nici chiar aşa; doar n-o să judecăm că e mai capabil să lupte cu corupţia ăla care dă din umeri mai tare cand i se pun întrebari incomode…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.