Eveniment

Amenzile date în starea de urgență sunt neconstituționale

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea Avocatului Poporului şi a decis că OUG 34/2020, prin care a fost majorată valoarea amenzilor aplicate pe durata stării de urgenţă, pentru încălcarea prevederilor ordonanțelor militare, este neconstituţională.

Legea nu este suficient de previzibilă si nu există criterii clare care să impună cuantumul amenzilor, acestea fiind stabilite arbitrar, de către forțele de ordine, susțin judecătorii CCR. Cu toate acestea, amenzile vor fi anulate doar după contestarea lor în instanță.

Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au fost mărite începând cu data de 3 aprilie, acestea fiind cuprinse între 2.000 de lei şi 20.000 de lei, în comparație cu valorile inițiale, cuprinse între 100 şi 5.000 de lei. Pe de altă parte, amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până la 3 aprilie, la 10.000 de lei, iar maximul amenzii pentru persoane juridice a fost stabilit la 70.000 de lei.

La nivelul județului, peste 7.000 de amenzi, a căror valoare totală depășește suma de 13 milioane de lei, au fost date de la decretarea stării de urgență și până în prezent.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

code

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.