Social

Alexăndrenii nu donează sânge de frică

Ministrul Sănătăţii a făcut apel în aceste zile către români să doneze sânge. Şi în Teleorman este nevoie de donatori, nu doar astăzi, ci mereu a fost nevoie de sânge. Totul depinde însă de solidaritatea umană.

Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină din Alexandria spun că este nevoie de donatori de sânge, în general, pentru că România, implicit şi în Teleorman, nu se stă bine la acest capitol, iar promovarea donării şi deschiderea către donare sunt abia la început, fiind foarte greu să schimbi mentalităţi şi oamenii să conştientizeze necesitatea donării, fără obligaţii.

În spitale este nevoie permanentă de sânge indiferent de numărul donatorilor. Medicii spun că la deocamdată în Teleorman, ca de altfel în toată ţara, nu este dezvoltat cultul donării, deşi câteva picături de sânge pot salva vieţi. Pe de altă parte, medicii iau într-un fel apărarea oamenilor, în sensul că procesul recoltării în sine nu este greu, anevoioase fiind procedeele, oamenii fiind ţinuţi mult timp pentru a intra la recoltat, stimulentele sunt mici, dar şi nivelul de trai scăzut, sunt de părere specialiştii, îi deremină pe mulţi să renunţe la a mai fi solidari sau generoşi cu cei la nevoie. În condiţiile unui trai la limita subzistenţei este greu să mai fii solidar.

Cum sunt încurajaţi oamenii să doneze?

Donatorii de sânge sunt încurajaţi să facă acest lucru prin faptul că li se oferă anumite avantaje. Dacă donezi sânge de mai multe ori pe an poţi avea o stare fizică mai bună decât cei care nu donează sânge şi acest lucru ajută la reducerea riscului de apariţie a unor boli, cei care donează sânge au dreptul să primească, la cerere, şapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării. Celor care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge li se oferă decontarea cheltuielilor de transport. Celor care au domiciliul în aceeaşi localitate cu centrul de transfuzie li se face reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă dispun sau circulă cu mijloace de transport în comun.

De altfel, donarea de sânge este bună pentru sănătatea donatorului pentru că sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, iar riscul de paralizie şi accident vascular se reduce cu 30%. Conform Hotărârii Guvernului nr. 1.364 din 4 octombrie 2006, pentru aprobarea drepturilor şi obligaţiilor donatorilor de sânge, orice persoană are dreptul să primească materiale informative referitoare la donare. Persoana care donează sânge are dreptul să primească rezultatele examenelor şi testelor care i se efectuează. De asemenea, are dreptul să efectueze un examen radiologic şi unul biologic gratuit, în fiecare an. Donatorii primesc gratuit un tratament cu fier, dacă li se depistează deficit de fier sau vreun sindrom anemic apărut în urma donărilor repetate.

Alexăndrenii se arată dispuşi să doneze sânge, dar au temeri, unele întemeiate, altele sunt doar scuze. Am stat şi noi de vorbă cu vreo câteva persoane şi am aflat motivele, mai mult sau mai puţin pertinente, pentru care alexăndrenii nu trec pragul Centrului de Transfuzie Sanguină. Astfel, alexăndrenii spun că nu donează sânge de frica acelor sau că nu suportă să vadă sânge, că nu au timp, că nu le-a solicitat nimeni acest lucru, că nu au suficient sânge că sunt prea slabi ori că sunt graşi şi sângele nu e bun, fel şi fel de scuze, una mai puţin pertinentă ca alta.

Singurele scuze plauzibile ar fi teama de a nu contracta vreo boală, HIV sau hepatită, în ciuda faptului că specialiştii garantează că aparatura este sterilă şi nu există nici un risc în acest sens, precum şi existenţa unor afecţiuni care-i împiedică să doneze.

Lipsa timpului liber şi teama de a se îmbolnăvi sunt principalele motive pentru care alexăndrenii nu donează sânge. “Nu am donat niciodată sânge. Ştiu că este nevoie şi că multă lume are nevoie, dar mi-e teamă că aş putea să mă îmbolnăvesc“, a spus Alina D.

Nici Geanina Picu nu a donat vreodată sânge şi nici nu crede că o va face, doar dacă nu va fi pusă într-o situaţie obligatorie. “Nu am încredere în aparatură. Nu cred că aş putea dona, decât dacă cineva din familie, poate va avea nevoie urgentă şi nu voi avea încotro”. (C.P.)

One Comment

  1. Ardeleanu

    Fratilor daca vreti sange in teleorman datine va rugam si un centru de donare eu unu caut o adresa pe internet pentru Judetul teleorman si nu gasesc nici o adresa. Sunt posesor grupa 01 rh negativ .Degeaba am vointa daca nu este Putinta deschideti centre de donatii si afisatile va rog adresa (Nu sunt din judet sa pot sti ceva fara sa fie afisat)Multumesc mult astept un mail unde pot dona

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.