Politic

Aleşii teleormăneni sunt adepţii campaniilor electorale fără pixuri şi găleţi

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind finanţarea partidelor politice, stabilind ca finanţarea campaniei electorale să se facă de la bugetul de stat şi permite partidelor să contracteze împrumuturi în bani de la persoanele fizice şi juridice, dar numai prin acte autentice.

Initiaţiva prevede finanţarea exclusiv de la stat a viitoarelor campanii electorale şi are ca scop reducerea cheltuielilor în exces în campaniile electorale, precum şi descurajarea corupţiei. Concret, persoanele care candidează îşi vor achita cheltuiellile de campanie urmând ca statul să ramburseze banii. Rambursarea va ţine însă cont de un anumit plafon pentru cheltuielile de campanie şi depăşirea de către candidat a unui scor electoral. Banii primiţi de candidaţi vor putea fi folosiţi numai pentru anumite tipuri de cheltuieli: publicitate electorală la televiziune, radio, presă scrisă, mediu online, sondaje, pliante şi broşuri. Va fi interzisă distribuţia de bunuri cu însemne electorale ca pixuri, brichete, tricouri, fulare, găleţi etc. Practic, accentul se va pune pe informarea populaţiei cu privire la candidaţi şi programele politice ale acestora.

Deputatul PNL Lucian Militaru se numără printre aleşii care au votat proiectul de lege şi spune că finanţarea campaniilor electorale trebuie lămurită, astfel încât discuţiile pe tema costurilor acestora să nu lase loc de interpretări. Mai mult, potrivit liberalului, adoptarea proiectului de lege are ca scop mutarea accentului pe programul candidatului/partidului. „Eu am votat proiectul de lege pentru că mi se pare corect să se clarifice odată modalităţile de finanţare a campaniilor electorale. Este momentul ca oamenii să judece prin prisma programului politic şi nu în funcţie de altceva, să aleagă candidatul sau partidul care îi reprezintă interesele”, a declarat Lucian Militaru.

Şi senatorul PSD Nicoale Mohanu se declară un adept al legii privind finanţarea partidelor politice şi spune că finanţarea campaniilor electorale de la bugetul de stat permite urmărirea îndeaproape a campaniilor electorale. „Consider că legea clarifică toate problemele privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, iar în condiţiile în care Statul finanţează campaniile electorale, există posibilitatea să şi urmărească îndeaproape tot ce se întampla”, a precizat senatorul PSD. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.